A minszki tűzszüneti megállapodás szövege

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nyilvánosságra hozta vasárnap a kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodás teljes szövegét, amelyet két nappal korábban írtak alá Kijev, a kelet-ukrajnai szakadárok, Oroszország és az EBESZ képviselői, az ügynevezett kontaktcsoport tagjai.
A megállapodás jegyzőkönyve 12 pontból áll. A dokumentum szerint a kontaktcsoport tagjai egyetértésre jutottak a következő lépések megtételében:
1. Haladéktalanul életbe kell léptetni a kétoldalú tűzszünetet.
2. Az EBESZ-nek biztosítania kell a fegyvernyugvás ellenőrzését.
3. Kijevnek végre kell hajtania a hatalom decentralizációját, Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvény meghozatalával.
4. Az EBESZ-nek biztosítania kell az ukrán-orosz államhatár állandó ellenőrzését, és biztonsági övezetet kell létrehozni a határ menti övezetekben.
5. Haladéktalanul szabadon kell engedni az összes “túszt” és törvénytelenül fogva tartott személyt.
6. Törvényt kell elfogadni, amely megtiltaná azoknak a személyeknek a felelősségre vonását és megbüntetését, akik összefüggésbe hozhatók a Donyeck és Luhanszk megye egyes részein történt eseményekkel.
7. Folytatni kell az össznemzeti párbeszédet minden érintett bevonásával.
8. Intézkedéseket kell hozni a Donbasz-medencei humanitárius helyzet javítása érdekében.
9. A Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvénnyel összhangban meg kell rendezni ezeken a területeken az előre hozott helyhatóság választásokat.
10. Ki kell vonni Ukrajna területéről a törvénytelen fegyveres csoportokat, a hadieszközöket, a fegyvereseket és a zsoldosokat.
11. El kell fogadni a Donbasz újjászületését és a régió életképességének helyreállítását szolgáló programot.
12. Szavatolni kell a tárgyalások résztvevőinek személyes biztonságát.
Galéria | Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

40 hozzászólás a(z) A minszki tűzszüneti megállapodás szövege bejegyzéshez

 1. Ha a szakadarok ezt alairtak, akkor idiotak!

 2. Lőrinc szerint:

  A 6-os pont rosszul lett fordítva, vagy valóban a háborús bűnösöket védi????

  • lolek szerint:

   azokat is,de alap koncesszió az lehetett hogy a felkelők ellen indított terrorista eljárás megszüntetése.mindenesetre nem szabadott volna elfogadniuk a felkelőknek ezeket a pontokat.mert mi a helyzet a többi megyével ahol orosz többség van?

   • Névtelen szerint:

    Ezek nagyon pontatlan számok. Olyan kijevis. Szerintem…

    • Névtelen szerint:

     És mi a garancia, hogy az Ukránok nem inkább Oroszpártiak? Simán lehet, hogy sok ukrán is az orosz szövetséget választaná az EU helyett. Janukovics országos választásokat nyert, legutóbb elsöprő többséggel, pedig ő az oroszpárti jelölt volt, nem a nyugati.

     • urfang szerint:

      Hogy mi a garancia? Az eddigi háború. Ennél ütősebb garancia nincs is. Ez a háború maxolta ki az oroszellenességet, nem a CIA.

      • Névtelen szerint:

       De miért az Oroszellenességet? Nem inkább a nyugatellenességet, és az azt kiszolgáló ukrán politikai elit ellenességet?A háborút az Ukránok vívják, NATO felbujtásra, fasisztákkal és külföldi zsoldosokkal kiegészülve. Faji alapon irtják az oroszajkúakat, sokszor direkt a civileket, öregeket, betegeket, asszonyokat, gyerekeket. Olyan fegyverekkel, amik használata még a katonák ellen is háborús bűncselekmény. Az oroszajkúak csak a családjukat, és a hazájukat védik.

       De akkor miért nem tartanak egy új választást, és akkor demokratikus úton a nép dönthetne saját sorsáról, nem pedig különféle külföldi nagyhatalmak!

       • urfang szerint:

        Ez a propaganda aminek csak orosz oldalról van értelme. Szerintem egyetlen olyan ukránt se találnál aki azt mondja, hogy ő nácifasiszta és a nyugat meg a zsidók miatt irtja az oroszt. Nincs ilyen. Az ukránok inkább azt mondják, hogy ők csak a hazájukat védik a rájuk támadó oroszoktól.

        Admin!

        Te Urfang! Csak Ungvárra menj el! Találsz egész szépen olyan csoportokat, akik OROSZOKAT AKARNAK IRTANI OROSZORSZÁGBAN IS!

        • Névtelen szerint:

         De milyen rájuk támadó Oroszoktól? Ez csak nyugati propaganda, mivel az EU gyarmatosítani akarja Ukrajnát! Sajnos ott még nem látják, amit mi már megtapasztaltunk, hogy a bankokon, a multikon stb. keresztül teljesen kizsákmányolnak bennünket. Az oroszok pedig otthon vannak, és még az orosz ajkú kisebbség is csak a saját területén harcol, a jogfosztottságuk miatti elszakadást követelve. Akkor kitől is kell a hazát megvédeni?

    • Névtelen szerint:

     Azt azért ne felejtsd el, hogy Donyeck és Luhanszk megyékben 2014.05.11-én népszavazás volt. Mindlkt körzetben, igen magas részvétel mellett, elsöprő többséggel szavaztak az emberek az Ukrajnától történő elszakadásra!

     A hivatalos népszámlálási adatok szerint Magyarországon is csak 300.000 cigány él.

     • urfang szerint:

      Hivatkozni lehet arra a két nap alatt összedobott, fegyverek árnyékában tett népszavazásra, azért csinálták, de komoly népszavazásnak nem tekinthető. Eleve csak a függetlenség és az Oroszországhoz csatlakozás közül lehetett választani, akik Ukrajnában akartak maradni, azok nem is szavazhattak.

      Lehet, hogy Szlovjanszkban is kijött a 99%, aztán ha most az ukrán hadsereg megismételné ők is lazán kihoznának 99%-ot. Ennyit érnek ezek a számok. Fabatkát se.

      • Névtelen szerint:

       Igen valóban fegyverek árnyékában telt a népszavazás, de az ukrán hadsereg fegyveresei próbáltak nyomást gyakorolni! Tehát úgy pontos, hogy a a fegyveres jelenlét ellenére is ilyen fölénnyel nyertek az elszakadni vágyók. A szavazás témája pedig az volt, hogy elszakadás: IGEN / NEM! A magas részvétel tanúskodik arról, hogy valóban ez a népakarat.

       A hivatalos számok alapján, Kárpátalja népessége is 80%-ban ukrán!

       • Tudod, dnyepropetiben igen csak sok a csurki, azaz a gruz, es az ormeny, ezek a nepcsoportok szintugy nem kijev partiak, a zsidok nagytobsege sem ohajtja kijevet! Ezen felul, rengeteg volt a letartoztatas, tobb mint 4000 aktiv ugymond ellenallot zartak be! Es ez csak a jeghegy kilatszo resze! De mi van a viz alatt! Nagy pofaravergodes leszen, amikor kozelebbre ernek a szakadarok! 😀

 3. TERMIN8TOR szerint:

  Ez ha a harcosok (ujoroszország) tudomására jut,márpedig nincsen olyan titok ami ki ne derülne Zacharcsenkóékat felkoncolják az árulásért.Ezt az ,,egyezményt,, úgy lehet megfogalmazni,hogy NESZE SEMMI FOGD MEG JÓL. Ez az ,,egyezmény ,,egy semmit mondó üres papércafat.

 4. Névtelen szerint:

  10. Ki kell vonni Ukrajna területéről a törvénytelen fegyveres csoportokat, a hadieszközöket, a fegyvereseket és a zsoldosokat.

  És ez nem az ukrán hadseregre vonatkozik…

  • he ja szerint:

   Hat ez a legnagyobb vicc, hogy mi szamit “törvénytelen fegyveres csoport”nak …. a 6os pont mellett hogy ki szamithato “összefüggésbe hozható”nak az esemenyekkel .. eleg relativ, ahogy mar irtak mindenki azt gondol amit akar, nesze semmi fogd meg jol, oruljetek hogy vertunk egy politikai bulit egymassal.

  • Névtelen szerint:

   Az amerikaiakat, lengyeleket…

 5. Névtelen szerint:

  “Folytatni kell az össznemzeti párbeszédet minden érintett bevonásával.”
  Tűz és víz…
  A Porosenko-Jacenyuk féle hazaáruló, komprádor, cionista, globalista politikusokat el kell távolítani, aztán lehet tárgyalni egymással, az ukrán és az orosz nemzeti szellemű erőknek…

 6. Névtelen szerint:

  Hazaárulókkal nincs mit tárgyalni!

 7. Élőfa szerint:

  “3. Kijevnek végre kell hajtania a hatalom decentralizációját, Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvény meghozatalával.”

  – Ezek már nem megyék, hanem önálló államok, népköztársasági államformával.

  “6. Törvényt kell elfogadni, amely megtiltaná azoknak a személyeknek a felelősségre vonását és megbüntetését, akik összefüggésbe hozhatók a Donyeck és Luhanszk megye egyes részein történt eseményekkel.”

  Ukrajna parlamentje valószínűleg szívesen el fogja fogadni, Új-Oroszország pedig nem, mert nem ezért harcoltak, és haltak hősi halált a katonái, és ártatlan civilek, köztük nők, és gyerekek. A háborús, államellenes, és emberiség elleni bűnök nem odázhatók el, nem vesztik érvényüket, bármennyire is szeretné ezt néhány magát kivételesnek gondoló szarzsák.

  “7. Folytatni kell az össznemzeti párbeszédet minden érintett bevonásával.”

  Melyik nemzet? Az új-orosz, vagy az ukrán? Új nemzet született, úgy tudjuk.

  “10. Ki kell vonni Ukrajna területéről a törvénytelen fegyveres csoportokat, a hadieszközöket, a fegyvereseket és a zsoldosokat.”

  A kutyát nem érdekli, ha ők nem bánják. Ameddig nem mennek Új-Oroszország ellen, az ő földjükre. Innét is eltakarodhatnának egyébként.

 8. Névtelen szerint:

  Ez a megállapodás nem rossz ! Végül is olyan kellett amit MINDKÉT fél elfogadott !
  A tűzszünet teremti meg a lehetőséget a tárgyalásos megoldásra és esélyt ad Oroszországnak a további szankciók elkerülésére !
  A több már a tárgyalások dolga………..! Bár szerintem folytatódni fognak a harcok……

 9. örsvezető szerint:

  A 3. és a 11. pont alapján a jövőkép Ukrajna kötelékén belüli különleges státuszt, valamint az újjáépítés kérdése, egyáltalán nem önálló népköztársaság jövőjét sejteti. Az autonómia viszont minimum, gyakorlati kivitelezése kérdéses. Na persze mit akar az usa! Újjáépítésre nem lesz pénz, pláne ha nem a nyugat profitál. Ne felejtsük el hogy Donbassz 4 millió lakosából 20 ezer volt az aki harcolt. A többi békét akar, és leginkább a békét!
  A fotelből meg nem kéne kibicelni!

 10. Névtelen szerint:

  mit szol mindehhez Urfang ?

  • urfang szerint:

   Ez egy jó megállapodás volt, a harcok abbahagyása is jó. Aláírták a felek, úgyhogy tartsák is be az összes pontot.

   • Névtelen szerint:

    csak ilyen roviden ?Te sem vagy mar a regi!

   • Névtelen szerint:

    Az a jó megállapodás, amit mindenki betart.
    Mert jó. Azért.

   • he ja szerint:

    egy baj van mar Uri Fing : http://www.ukrinform.ua/eng/news/poroshenko_ukrainian_troops_will_remain_in_their_positions_325945 …. NovaRossziaban mar nem a ti csapataitok szamitanak torvenyesnek …. ha a naci kormany lemond es jol elbujik a Nato seggebe, akkor nem feszitik keresztre oket es valamifajta uj normalis Hazai Ukran Erokkel lehet szo hogy maradhat a hatarok szuverenitasa bizonyos fenti feltetelek mellett:)

    • urfang szerint:

     Nem kell lemondania, hamarosan jön az előrehozott választás. Bár szerintem csodát vársz ha azt hiszed, hogy majd valami nyugatellenes putyinista kormány választanak majd. Ezek után?Az új kormány is az EU felé fog lavírozni, és ha nagyon bántják őket akkor ők is a NATO-tól fognak segítséget kérni.

     A walesi NATO-csúcson öt ország döntött úgy, hogy fegyverekkel és kiképzőtisztekkel is segíti Ukrajnát: Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Norvégia, Lengyelország.

     • he ja szerint:

      he itt eltunt a valaszom, hagy irjam mar le hogy en nem beszeltem Putyinista kormanyrol, csak az ilyen mai kocsogok egybol mindent annak neveznek ha nem fullosan a NaTo szolgaja ….

 11. Névtelen szerint:

  Ez egy nulla, egyes pontjai pedig felháborítoak! MG

 12. István szerint:

  Семенченко про «Іловайський котел» (ПОВНЕ ІНТЕРВ’…: http://youtu.be/Srfm2qVnW3w
  Szemencsenko megmagyarázza a ilovajszki fiaskót!

 13. szemcsi szerint:

  0. Ne hergeld az oroszokat.

 14. agyorkos szerint:

  Na, ennyit a fegyverszünetről!

  “UKRAJNA FELRÚGTA A FEGYVERNYUGVÁST”

  http://goo.gl/6w1orD

  “Katonai szakértők figyelmeztették a Moszkvát és a Donyecki Népi Köztársaság (DNR) vezetését is, hogy a jelek szerint Kijev csak arra használja ki a fegyverszünetet, hogy területeket foglaljon vissza beszivárgással és utánpótlással lássa el bekerített egységeit. A jelenlegi fegyverszünetnek ugyanis semmi más haszna nincs katonai szempontból.”

  “A milícia felderítői jelentették, hogy nagyobb konvojok haladnak Debalcevo és Gorlovka irányába. Gorlovka mellett 32 tankot, önjáró lövegeket, több rakétás egységet szedtek össze az ukránok, valamint több konvoj lőszer utánpótlás érkezett. Debalcevo irányába szintén tankok közelednek, a jelentés szerint a konvoj teljes hossza majd 2 kilométer. Főként páncélozott könnyű járművek és teherautók.

  Kijev tehát minden megállapodást már másnap felrúgott, amit aláírt.”

 15. he ja szerint:

  jaja, ez ilyen, mar tegnap is olvastam ezt par helyen …
  http://en.voicesevas.ru
  ezt csekkold agyorkos, megvan a lap ?:)

  • agyorkos szerint:

   Igen, köszi’ szépen. Ez egy elég összeszedett honlap. Nagyon frankó a krónikája, de mindig pár nap csúszásban van. Sajnos az angol tudásom is olyan, mint az orosz. 😦 Most az lenne érdekes, hogy miként halad Parasa látogatása a kikötővárosában.

 16. Névtelen szerint:

  Palma de mahorkáról (Krimről) már szó sem esik? Azt már véglegesen lenyelték?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s