Az ÁSZ kiszámolta…

A számvevőszék kiszámolta, megéri-e Magyarországnak az EU-tagság

Az Állami Számvevőszék átfogóan bemutatja tanulmányában a Magyarország részére különböző jogcímeken és céllal juttatott uniós források és az uniós tagsággal járó befizetések pénzügyi egyenlegét és gazdasági hatását. Magyarország számára az EU-tagság nettó pénzügyi mérlege egyértelműen előnyösen alakult, és ez a tagság első évei után tovább erősödött.
A 2004–2014 közötti időszakban Magyarország európai uniós pénzügyi mérlege nettó 8 088,9 milliárd forint volt, ami 10 679,9 milliárd forint kapott támogatás és 2 591,0 milliárd forint hazai hozzájárulás különbségéből adódott. (Összehasonlításképpen: Magyarország éves GDP-je 2014-ben szűk 32 ezer milliárd forint volt.)
Magyarország a 2007–2013 közötti időszakban – több más EU-tagországhoz hasonlóan – nem tudta teljes mértékben felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat. Így azok egy része nem tudta segíteni a fő célok teljesítését: a gazdasági növekedés élénkülését és a foglalkoztatás bővülését, derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tanulmányából, amelyben a magyar EU-tagság pénzügyi és gazdasági hatásait vizsgálták.
Ennyi volt a keret
Magyarország hazai kiegészítő költségvetési forrásokkal kibővített 2007–2013 közötti pénzügyi fejlesztési kerete elérte a 11 908,2 milliárd forintot (tervezési árfolyamon), ebből a vállalt hazai hozzájárulások mértéke 2 024,3 milliárd forintot (átlagosan 17 százalékot) tett ki. A Kohéziós Alapok forrásainak összege ebben az időszakban – a hazai költségvetési hozzájárulásokkal együtt – 8 204,9 milliárd forint (69 százalék) volt, ami a regionális fejlesztéseket, az elmaradott régiók fejlődését és a szociális felzárkóztatást szolgálta. Az uniós fejlesztési keret másik részét (30 százalékát) a vidékfejlesztésre szánt források és a közvetlen agrárpiaci támogatások alkották.
Sokba kerültek az intézmények
A fejlesztési források felhasználása jelentős intézményi költségeket igényelt. Az állami költségvetés unióval összefüggő intézményi működési kiadásai 2003–2013 között éves szinten 40-60 milliárd forint között mozogtak.

20110826europaiun1

Több munkahely, mint várták
A Gazdaságfejlesztési és Regionális Operatív Programok munkahely-teremtési hatása jelentősen felülmúlta a várakozásokat, és kiemelkedett a többi fejlesztési indikátor közül. A Nemzeti Stratégiai Referenciakeret forrásaiból mintegy 3 182,9 milliárd forintot, a teljes kifizetett összeg 76,7 százalékát fordították beruházásokra. A nem tőke jellegű kifizetések túlsúlya jellemezte a képzésekre irányuló, egyúttal a társadalmi megújulással, valamint az államreformmal kapcsolatos programok, prioritások kifizetéseit.
A közszféra kapta a legtöbb pénzt
A közszféra részaránya a teljesített kifizetésekből – 2013. október végén, az NGM adatai szerint – 72,2 százalék, közel 3 000 milliárd forint volt. Az uniós fejlesztési források felhasználásában négy operatív programnál, amelyek a társadalmi infrastruktúra fejlesztését és a környezetvédelmi beruházásokat támogatták,
a közszféra részesedése a felhasználásból meghaladta a 85 százalékot.
Tovább nőttek a különbségek
A hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatását, a regionális különbségek csökkentését a fejlesztési források – a kiemelkedő kifizetési, felhasználási arányok ellenére – csak részben tudták teljesíteni, de elősegítették több régió, így a dél-alföldi, az észak-alföldi, a dél-dunántúli és a nyugat-dunántúli lemaradásának csökkenését. Az 1 főre jutó GDP értékének változása tekintetében azonban két régiónál, az észak-magyarországi és a közép-dunántúli esetében tovább nőttek a területi fejlődésbeli különbségek.
Az egyik legnagyobb
A 2007–2013 közötti időszakban a hazai foglalkoztatási és a beruházási indikátorok időarányosan kedvező teljesülése, és a tagállamok között az egyik legnagyobb GDP-arányos támogatás-felhasználás (15,8 százalék) mellett
a magyar gazdaság növekedési teljesítménye 2013-ig nem volt kiemelkedő a 2004-ben csatlakozott kelet-európai tagállamokhoz képest.
Az EU-támogatások nagysága nem bizonyult elégségesnek a növekedési pálya felgyorsításához.
(origo)
Bal-Rad komm: Érdekkes számmágia ez!-még érdekesebb végeredménnyel. Merthogy a matek eredménye alá gyorsan kellene firkantani egy mínus jelet, és írogatni a tételeket egymás alá:
A szocializmusban megteremtett MAGYAR IPAR felszámolása
A MAGYAR MEZŐGAZDASÁG ÉS ÉLELMISZERIPAR tönkretétele
A MAGYAROK PÉNZÉN létesített közüzemek elpocsékolása
A KELETI FELVEVŐPIACAINK önként, térítésmentesen való átadása a versenytársaknak.
A MAGYAROK PÉNZÉN feltőkésített bankok bagóért való elpocsékolása.
Ezek a főbb tételek! Ezeknek az értékét összeadni, és a kapott összeget kivonni az EU-tól kapott összegből!
A végeredmény egy hatalmas mínuszos összeg lenne! AMIT MAGYARORSZÁG BUKOTT AZ EU-HOZ VALÓ CSATLAKOZÁSSAL! Ergo: a rendszerváltással!
A társadalmi hatások-úgymint: milliók egzisztenciális bizonytalanságba taszítása, tömegek egészségi állapotának rombolása, az okozott erkölcsi és morális károk!
NO EZEK LEHETNÉNEK A HAB A TORTÁN! A MAGYAR TÁRSADALOM SZÉTZILÁLÁSA!
És akkor most a képzeletbeli végeredmény láttán jöhet a kérdés:

MEGÉRTE? EZT AKARTAD? EZT AKARTUK?

Galéria | Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

10 hozzászólás a(z) Az ÁSZ kiszámolta… bejegyzéshez

 1. xyz szerint:

  Van erről elég korrekt kimutatás. Pavics Lázár videója, bár közel két órás, de megéri végighallgatni. Nem előadóművész az ürge, hanem közgazdász, az anyag elég száraz, de megdöbbentő adatok hangzanak el. A végeredmény a GDP-hez számítva 18% megy ki, veszteség, elmaradt bevétel, stb, és 2-3% csorog vissza…

  • Névtelen szerint:

   xyz

   Kérdés, hogy jól és jó adatokkal számol-e. Nyilván, ha Te azt szeretnéd hallani, hogy számunkra veszteséges az EU, akkor a sok-sok ilyen számítás közül (amire valószínűleg sem neked, sem nekem nincs rálátásom, így igázából eldönteni sem tudjuk) hozol egy olyat, ami kiszámolja neked azt, amit tulajdonképpen szeretnél hallani, ami pedig ennek ellentmond, arra azt fogod mondani, hogy kihagyta, rosszul számol …stb. Tehát azt vesszük jó számolásnak, ami az előzetes felvetésünket alátámasztja 🙂

   “A szocializmusban megteremtett MAGYAR IPAR felszámolása
   A MAGYAR MEZŐGAZDASÁG ÉS ÉLELMISZERIPAR tönkretétele
   A MAGYAROK PÉNZÉN létesített közüzemek elpocsékolása
   A KELETI FELVEVŐPIACAINK önként, térítésmentesen való átadása a versenytársaknak.
   A MAGYAROK PÉNZÉN feltőkésített bankok bagóért való elpocsékolása.”

   Ezek a dolgok már “jóval” az EU csatlakozás előtt megtörténtek, így pedig nem sok köze van ahhoz a számításhoz, hogy nekünk “ma” az EU tagság megéri-e vagy sem.

   Admin:

   “Ezek a dolgok már “jóval” az EU csatlakozás előtt megtörténtek”

   Milyen igazad van! Ez tény! Elvitték a csehek, meg a lengyelek, meg a zoroszok! Meg a manók és mókárok! Régi uniós országoknak közük nem volt a dologhoz!

   • xyz szerint:

    Névtelen

    Részben igazad van, bár a linkelt videóban az előadó folyamatosan a KSH adataira hivatkozik, amik bárki számára hozzáférhetőek, sok évre visszamenőleg. Ha kétséged van , keresd ki az idézett adatokat. Én bevallom lusta voltam rá, de tartok tőle, hogy stimmelnek.

    • névtelen szerint:

     Hát én is lusta vagyok rá, meg igazából nem is érzek késztetést, hogy utána számoljak, így pedig az marad, hogy valaki ezt számolja ki belőle, valaki, aztán az EU párti ennek, az EU ellenes meg annak a számolásával “találja meg a maga igazát” 🙂

     Admin

     Úgy értem, hogy a privatizáció már az EU előtt megtörtént. Kik privatizáltak? Hát akik a rendszerváltáskor helyzetben voltak. Kik lehettek helyzetbe? Az elöző rendszer vezetői vagy az őket kiszolgálók illetve hozzájuk közel állók… A régi uniós országoknak is lehetett közük, jöttek onnan is érdeklődők, na de a régi gárda volt nagy részben az eladó 🙂

   • Névtelen szerint:

    Drábik lényegében kimondja,hogy a jelenlegi kereszténység a sátánizmussal azonos.Ez elég régóta így van .És jelenlegi keresztény hagyományok,a más népek leigázásáról,igazságtalan háborúkról és a lakosság kifosztásról szólnak. Valaki ki is monta (TGM:) hogy a kereszténységnél gyilkosabb ideológia még nem volt az emberiség történetében.Persze szerintem a cionizmus se kutya hozzá képest. Ráadásul a fehér ember képtelen iduvduális okokból szaporodni. Pedig tapasztalatom szerint baszni jó,és a gyerekek imádni valóak.(Ez pol gazd szerint a munkaerő újratermelése)Ma egy család számára a gyerek sors csapás.Ezért fogják elfoglalni a muszlinok Európát.Még megküzdeniük sem kel érte elég ha a munkaerő szabad áramlására hivatkozva ide jönnek. Keresztény alapon Európa,meg Magyarország nem védhető meg. Ráadásul kirabolnak minket.Elég a deviza hitelt megemlíteni.Magyarok ezreit rúgják ki a “kéróból!” Mert ők ezt előre” levajzták!” Ötszáz éve folyamatosan ez történik!Kivéve a Kádári idők első 20 évét.

 2. Névtelen szerint:

  Nekem gyanús, hogy Olasz mintájú fasizmust szerettél volna írni.Bődületes a külömbség a nácizmus és fasizmus között.

 3. szemcsi szerint:

  Mindezt a királyság keretei között!
  Sajnos a mostani alapanyag olyan gyenge minőségű, hogy én bizony nem látok egyetlenegy személyt sem, aki méltó lenne a koronára.
  Abban valószínűleg meg tudnánk egyezni, hogy egy Hunyadi Mátyás megfelelő nagyságrendű személy lenne erre a posztra.
  Ebből kifolyólag indítsuk el a klónozás projektet. Legyen egy új – régi királyunk!

 4. Névtelen szerint:

  A nemzetiszocializmus most van! A JOBBIK, a FIDESZ mindenkitől azt vesz el saját célra amire szüksége van.A nemzeti szocializmus a 4 millió család nyomorát egyenlőségét garantálja.Orbán az állam.Ha megbukik Vona lesz az állam.Ha kell neki tehén vieati bárkiét szabadon.Ha pénz kell akkor kivet rád adót és elviszi a nyugdíj kasszát.Ha pénz kell csinál Qvesztor? vagy “Marcsika” ügyet.Ha ez nem elég akkor úgy bánnak a néppel mint most a migránsokkal.Ütni,verni és futásközben lelőni kell a magyart.Ha fehér,ha színes. Ez a te vágyott fasizmusod.Itt van baszd meg!Elvezd! Vitorla

  • Névtelen szerint:

   Qvesztort a nyugati bankok hozták létre Elsődleges célja az állam fejése a manyupon kersztül

 5. Névtelen szerint:

  Az ideológiákon kár összevesznetek.Viszont összekeveritek az őskereszténységet a zsidó-keresztény római egyházzal.Igen,ezen belül a fekete csuhás jezsuiták irányítanak.De csak egy bizonyos szint fölött avatják be őket.Romero kolumbiai érsek kipakolt,gyorsan meg is gyilkolták(1998).Dick Chaney és Ramsfeld,Bush alelnöke és hadügyére is jezsuita volt.Ők irányítják a háttérhatalmat.Az adóink mennek a londoni citybe,a 60%-t tovább utalják a római birodalomnak a vatikánba.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s