Rémisztő nyugdíjkilátások

Szakértők szerint a férfiak 40 év munka utáni nyugdíjba vonulása helyett azt kellene számolgatni, hogy aki idő előtt visszavonul, annak mennyivel csökkenjen a nyugdíja. Több nyugat-európai államban már két évtizede arról gondolkodnak, hogyan tehető fenntarthatóvá a nyugdíjrendszer az elöregedő társadalomban, Magyarországon eközben szinte csak visszalépés történt.
Érdemi vitát kellene kezdeni a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdésekről, és helyre tenni a statisztikai csúsztatásokat. Rugalmasabb megoldásokra, ugyanakkor a választás lehetőségének megadására volna szükség a nyugdíjba vonulás időpontjáról. Minél több embert – elsősorban a fiatalokat, és a kevésbé tehetőseket – kellene megtakarításra, öngondoskodásra ösztönözni állami úton – így foglalhatók össze a szakértők javaslatai, amelyek az Együtt szakpolitikai szervezetének, a Váradi András Alapítványnak a magyar nyugdíjrendszer helyzetéről és a férfiak negyven év munkaviszony utáni lehetséges nyugdíjáról rendezett konferenciáján hangzottak el.
A rendezvényen Kordás László, a kezdeményezést támogató Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke nem jelent meg.
Simonovits András, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének (MTA KTI) munkatársa szerint több, a jelenlegi nyugdíjrendszert érintő intézkedés – köztük a magánnyugdíjpénztári megtakarítások elköltése és az felültervezett infláció miatti 7 százalékos nyugdíjemelés – kezd emlékeztetni a kétezres évek elejének felelőtlen és fenntarthatatlan gyakorlatához, amelynek a többi között a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése és a svájci indexálás kiküszöbölése vetett véget.
A szakember úgy véli, finomítani kell a férfiak 40 év munkaviszony utáni visszavonulásának ötletét, a nyugdíjrendszer bárminemű átalakításához nem elegendő egyetlen szempontot – például a szolgálati időt – figyelembe venni. Mint mondta: már akkor csökkenteni kellett volna a nyugdíjakat, amikor lehetővé tették a nők 40 év munka utáni nyugdíjba vonulását, és most sem ennek a lehetőségnek a férfiakra való kiterjesztésén kellene gondolkozni, hanem azon, hogy mi legyen a büntetése annak, aki akár egy évvel is korábban nyugdíjba megy. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a felosztó-kirovó rendszer a jelenlegi demográfiai folyamatok mellett nem fenntartható.
Miközben Nyugat-Európa több államában két évtizede folyamatosan gondolkoznak és vitáznak a nyugdíjrendszerek átalakításáról, amire nyilvánvalóan szükség van, Magyarország mintha visszafelé haladna – mondta Spät Judit közgazdász.
A magánnyugdíjpénztárak államosításával nem a fekélyt vágták fel, hanem a beteg fejét nyesték le, és miközben egyértelmű, hogy korhatáremelésre van szükség, még a 65 évet is csökkenteni akarják. Senki, a korábbi nyugdíjreform-tervezetek és -szimulációk készítői sem kalkuláltak az elmúlt években felerősödött kivándorlással. A 20–35 éves korosztály létszáma negyedével kisebb, mint volt 2000-ben – hívta fel a figyelmet a szakember.
Szerinte aki felelősen gondolkodik, az nem a szabályok lazításán, hanem azon töpreng, hogyan lehetne javítani a jelenlegi 40-50 éves korosztály egészségi állapotán, és gondoskodni megfelelő képzéséről, a fiatalokat pedig megtakarításra ösztönözni. Az eddigieknél rugalmasabb megoldásokra – például részmunkához kapcsolódó résznyugdíjra – és az ösztönzőrendszerek kiszélesítésére is szükség volna. A jelenlegi adójóváírás ugyanis a tehetősebb réteget segíti. A befizetések gyakran év végén, egy nagy összegben történnek – ez pedig az alacsonyabb jövedelműek számára nem életszerű megoldás. Az államnak kiemelten kellene kezelnie a nyugdíj-megtakarítások támogatását – mondta.
A kivándorlás – és ezzel párhuzamosan a bevándorlás hiányának – problémáját Vajda Zoltán nyugdíjszakértő is kiemelte. Szerinte a járulékfizetők egyre csökkenő száma mellett nagy probléma az a valószínűleg egy generáción át ható bizalomhiány, amit a magánnyugdíjpénztári befizetések államosítása okozott. Ráadásul az a tapasztalat, hogy az állam elveheti az emberek magántulajdonát, a piac más szereplői iránti bizalmat is csökkenti – tette hozzá Vajda Zoltán, aki szerint a jelenlegi helyzet egyszerűen rémisztő, a „Férfi 40” pedig a mostani formájában értelmezhetetlen.
(vg.hu)
Bal-Rad komm:Zajlik-dúl az ötletelés nyugdíjügyben. Persze mindenféle elgondolást az élet felülír! Merthogy az ötletelők a sok-sok összetevőből mindig (szándékosan vagy véletlenül?) kihagynak néhány meghatározó elemet.
A legfontosabb ezek közül az ÖNÁLLÓ MAGYAR GAZDASÁG eltüntetése. A rendszerváltást követő lehető legrövidebb időn belül. Ami másfél millió munkahely megszűntét, másfél millió adó és járulékbefizetés kiesését, ezzel párhuzamosan pedig ugyanennyi SEGÉLYEZETT (azaz igénylő) felbukkanását “eredményezte!
Az elvtelen szociális segély rendszere pedig olyan eltartotti tömeget duzzasztott, aminek az ellátása tovább apasztotta az egyre csak ürülő befizetői kassza készletét.
A felszámolt ÖNÁLLÓ MAGYAR GAZDASÁG helyére belépett összeszereldék pedig csak napjaink nyugdíjkasszájának fizetőképességét tudják még egyelőre fenntartani. Most még! Ám már a közeljövőben felborul a látszategyensúly, és akkor…!
No akkor “gabesz” lesz!
Az okoskodókkak-ötletelőkkel egyetlen gond van! NEM ŐSZINTÉK! Nem halandók leásni a probléma gyökereihez, csak aprócska harkályokként kopogtatják az egyre betegebb fát! Kopogásukkal jelezve, hogy beteg a fa! Amit egyébként mindenki lát!
De nem hajlandók kimondani a valódi okot, aminek a neve: RENDSZERVÁLTÁS! Mert ha kimondanák, akkor a legegyügyűbb magyar is fölfogná az immár huszonhat éve elkövetett bűntény súlyát.
Ráadásul ha a bajok okát megneveznék, automatikusan KI KELLENE MONDANI A FARMACIA NEVÉT-A “MAGYARSÁGMEGMARADÁS-TÖRVÉNYÉT”: SZOCIALIZMUS!
Mert amíg az nem lesz ismét, csak az immár huszonhat éves gyakorlat folytatódik Évről-évre, hónapról-hónapra egyre érezhetőbb, egyre nyomasztóbb “eredményeket” produkálva.
MAGYAROK elvándorlása, elöregedő társadalma, fokozódó nyomor!
MAJD JÖN A KIPUSZTULÁS!

 

Galéria | Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Rémisztő nyugdíjkilátások bejegyzéshez

  1. Névtelen szerint:

    És ezt gyönyörűen megoldja az eu egy rövid mészárlással.Nyilván a magatehetetlenek fognak elsősorban pusztulni, és pont ez kedvez nekik.

    • Névtelen szerint:

      Jól látod minden fasiszta megoldásnak ez a lényege.A hátulütője meg az,hogy eltűnik a piacról a fizetőképes kereslet. Úgy mint Magyarországon MOST!Vitorla

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s