Kádár-rendszer?…

Első látásra hátborzongató. Azt írták a plakátra a negyvenes-ötvenes évek fordulóján, hogy “A népnek, nem a tőkéseknek építjük az országot!” Ott a hivatkozás is: a Magyar Kommunista Párt III. kongresszusa követelte.
Miként azt is, hogy államosítsák a “közösséget kiuzsorázó mamutvállalatokat”, illetve az állam ellenőrizze a bankokat és a külkereskedelmet.

kép

A munkát minden dolgozónak!-szlogent meg lehet feleltetni Orbán úr egymillió új munkahelyes ígéretének.
Hátborzongató, hogy ennyi idő után is mennyi áthallásra van lehetőségünk. Ilyen egyszerűen, ilyen célratörő plakátdumával ma Rogán Antal, Németh Szilárd és Selmeczi Gabriella szokta elvarázsolni hallgatóságát. A népet, ahogy annak idején nevezték. A polgárocskákat, akik a történet végén zemberekké átlényegülve elalélnak a rezsicsökkentés propagandájára.
Kérdezhetnénk, hogy mi változott itt, elvtársak? De nem kérdezzük, mert tudjuk, hogy sok minden másképp van. A kommunista párt a háború után szétrombolt országban a burzsoázia ellen küzdött, Rogánék az érdekillatú újburzsoáziát – azaz magukat – építik. A dumát csak kölcsönkérik, ez lehet az áthallás oka.
Ennél talán érdekesebb, hogy a kollektivizmus klasszikus plakátjait 1983-ban vették elő, s egy tárlaton mutatták meg az érdeklődőknek. Ki tudja, mennyi lehetett a beugró? A friss ezerforintossal (rajta Bartók Bélával) bizonyára nem illett fizetni. Lengyelországban megszűnik a szükségállapot, a ceglédi művházban Cseh Tamás énekli a Frontátvonulás dalait, a Győri Rába ETO nyeri a focibajnokságot.
Szép lassan repedezik a fal, de azt, hogy a Kádár-rendszer valaha is véget érne, kevesen hiszik el. William Golding az irodalmi Nobel-díjas (Walesa a Béke-díjas), sokan elolvassák itthon a Legyek urát. Jó könyv, teljesen alkalmas az áthallásokra.
hirdetés
Hogy mit gondolhattunk ’83-ban az öreg plakátokról? Borzongást, hideglelést válthattak ki az idősebbekből, nevetésre húzott száj lehetett a reakció a fiatalabb generáció részéről. A szocialista futurizmus markáns vonásait magán viselő grafikák hatásosak lehettek, a kommunisták a család-gyár-munka-béke-nyugalom komplex üzenetével operáltak. Omladozott a rendszer, de még állt.
A Fidesz idős kommunistái, régi munkásőrei, magas posztig jutó elhárítótisztjei pontosan el tudnák mesélni, milyen óvatosnak kellett lenni, ha valaki beszélni kezdett: még ’83-ban is. Nem voltunk persze NDK, jó filmek készültek (Könnyű testi sértés, Szerencsés Dániel, A kutya éji dala), leküzdöttük az analfabétizmust, közel százmilliós példányszámban jelentek meg könyvek, s vertek ugyan bennünket az angolok és a dánok, de a focink miatt még nem kellett szégyenkezni.
Zoránnal szólva langyos sört ittunk, de nekünk így is jó volt.
Pontosabban: jobb, mint akkor, amikor a ’83-as tárlat plakátjait legyártották.
(NOL)
Bal-Rad komm: “A népnek, nem a tőkéseknek építjük az országot!…család-gyár-munka-béke-nyugalom…leküzdöttük az analfabétizmust… A kommunista párt a háború után szétrombolt országban a burzsoázia ellen küzdött…”
-Bizony!-tisztelt iró úr! Mennyi ma az analfabéta? Hány gyerek éhezik? Hány embernek nincs munkája? Mennyi család szakad szét? Hol van a béke és a nyugalom?
Tisztelt Rab úr! Miért van az, hogy CSAK kommunista jelszavakkal tudják a “zemberek” szavazatait kicsalni? DEMOKRATÁINK!
Akik-a kicsalt szavazatok fedezékében-“államositást” mimelve- maguknak kaparintanak meg mindent!
“Zoránnal szólva langyos sört ittunk, de nekünk így is jó volt.”
A ’47-’48 táján gyártott plakátok idején még tán’ langyos sör sem jutott! DE VOLT REMÉNY!
’83-ban már volt hűtött sör-de az néhányaknak kevés volt!
MA MÁR CSAK NEKIK JUT HŰTÖTT SÖR! KIBRUSZTOLTÁK MAGUKNAK! (Igaz, a mi hatékony segitségünkkel!)
Mondjuk ’48-és ’83 között eltelt 35 év!
De ha ’83 után 35 évvel később-2018-ban-rendeznének tárlatot a ’83-as esztendő politikai plakátjaiból (ami szinte lehetetlen, mert akkoriban már nem igen voltak ilyesmik!) a tárlat látogatói vagy sirva fakadnának, (az öregek) vagy hitetlenkednének-(a fiatalok)
EZ AZ IGAZÁN HÁTBORZONGATÓ!
Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

18 hozzászólás a(z) Kádár-rendszer?… bejegyzéshez

  1. kaponya jozsef szerint:

    EZ a rendszer ért a legtőbbet a tőrténelem soran. munkahely tőménytelensége gomba modra szaporodtak a gyárak is. és azt sosem mondták hogy van helyedted sok munka vállalo. becsűlték a dolgozo kezet hulljon a kapitalista burzsoázia.

    • Névtelen szerint:

      Lassan a mozgalmat Népköztársaságért mozgalomnak kellene hívni vagy Bal-Rad a Népköztársaságért? Mi a véleményetek?Vitorla

  2. Névtelen szerint:

    Azért a Hitleri Németország sem lehetett rossz,ha már nosztalgiázunk!Persze Magyarországon a ’44 októbere után lévő néhány hónap is reményteljes lehetett.Az a baj,hogy végeszakadt!

    • Attila szerint:

      Mi a van sz.rházi redvás névtelen sz.rjankó! Ha előttem lennél a sz.rt is kiverném belőled vascsővel te mocsok! Takarodj Hitler elé és szopd le a f.szát te k.csög!

      • Névtelen szerint:

        A pofád nagy csak te csicska vagy!Az internet előtt keménykedsz buzikám?!Te meg a vascső?Másszál már le anyádról!

      • lori medgyes szerint:

        Ki maga?Miért nem a buzi barátait szopogatja?

      • fehér komcsi szerint:

        Tényleg homoszekszuáli atilla?akkor takardgyon egy zsidó portalra.azt olvasd buzi!A komunizmus eljön erted hitvány szar!

        • Névtelen szerint:

          Te meg takarodj vissza az általános iskolába és tanulj meg helyesen írni! 😀

      • Névtelen szerint:

        Attila! Megértem az indulatod (magam is rühellem a hitleristákat), de máskor próbáld meg érvekkel leszerelni az ilyen elemeket! 😉 Ne vedd át az ő alpári stílusukat!

    • Névtelen szerint:

      Tényleg qva jó volt. A háború végére elpusztult több mint tíz millió német a németek jelentős része hajléktalanná vált, a lakosság éhezett. A legyőzőik pedig azt csinálhattak velük amit akartak! Gratulálok értelmet nélkülöző hozzászólásodhoz! Így gondolkodtak erről a fronton egy percet sem töltő nyilas elődeid is!

  3. Névtelen szerint:

    Különösen a kommunistáknak,akiket a zsidók előtt végeztek ki! Ugyan kérem.A magántulajdon felett eljárt a történelem ideje. Nem lehet magán tulajdonosi alapon általános népjólétet teremteni.Sőt a szükségleteket sem lehet kielégíteni,mert nincs fizetőképes kereslet.Azt meg,csak köztulajdonnal lehet megteremteni. Vitorla

  4. baloo szerint:

    Jó, most akkor a nem-balos énem fog belőlem szólni.
    Anyu keményvonalas szocialista-szavazó és hiába vannak többszörös multimilliárdos, lapátot sose látott szarházi (B. Gordon, Gy. Ferenc), a szó szoros értelemben erre kinevelt (breeding) gennyládák a trónon, neki sajnos mindegy. A másik istálló (O. Viktor and company) lovaira sose fogadna. Csak azt az egyet nem értette meg, hogy a jobb/bal manapság együtt a jin/yang, és egy körbe vannak foglalva, magyarán tökmindegy, hogy kire szavaz.
    Ez, amiről itt szó van, a korai Kádár-rendszer PROPAGANDÁJA. Akkoriban már minden (pl. a nagyapám szabóműhelye meg a másik nagyapám földjei) államosítva volt és nem vagyok benne biztos, hogy összességében hatékonyabb volt a termelés, mintha náluk hagyták volna. Hatékonyabb volt persze, mint ma, de – szerintem – rosszabb, mint azelőtt. Elég lett volna lefaragni az uzsorakamatot, tisztességes és objektív tájékoztatást nyújtani – és most nem védeni akarom Kádárt, de ha mögötte volt Apró (Klein) Antal, Biszku, Lázár… aztán meg Grósz tata, majd Pozsgai stb. Nagyon ne idealizáljunk. Jobb volt, mint ma, de olyan jó, mint lehetett volna és még annyit se tudtunk a rendszer valódi működéséről, mint ma.

    • Névtelen szerint:

      Nyugodj meg! A társadalmi tulajdonú gazdaság jobb,hatéknyabb és gyorsbb mint a magántulajdonú.A technikai haladás miatt!Csak megemlítem,hogy Sztálin 4 szer annyi harckocsit gyártott naponta mint Hítler. Pedig a nagyobb tudás Hitlerék oldalán volt.A háború tömény történelmi tapasztalat.És ez csak példa. Az atombombát is állami költségvetésből valósították meg.Ugyanis ezekhez rengeteg pénz kell,és számolatlanul kell.A történelem,a magántulajdonú gazdasági fejlődét meghaladta. Mindenkinek alapjövedelmet kell biztosítani.Azt meg egyéni tulajdonú gazdaságban nem nagyon lehet elképzelni. Vitorla

      • baloo szerint:

        Ha összehasonlítod AZT a Németországot, ami “traktor” álnév alatt fejklesztette a fostos Pz I-II-t és hozzátesed, hogy (elvileg) CharB és Somua tankokkal kellett ezeknek szembenézni. Meg a SZU-ban hogy ki voltak akadva a KV és T-34 tankokon /amiknek pedig a lényegét még a 30-as években pont a németektől lesték el a “szovjetek”/ – nem ezt ígérték nekik…
        Névtelen, persze, hogy jobb. Csak tisztán definiálni kéne a hatásköröket. A trieri rabbi unokája nekem nem mérföldkő. Mint ahogy a bolsevik-rendszer is IGENIS KIZSÁKMÁNYOLÓ RENDSZER VOLT, aholis – csókolom, tessék mán utánanézni – minden főgeci valahogy zsizsik vót. Aztán kukkantsunk arrébb. IMF. ENSZ. EU bizottság/parlament. Schultz, Cohn-Bendit.. de ugye ne parázzak. Bocs. A trieri rabbi onokájának szellemében már most is “túl balos” a rendszer, ami valójában nem is rendszer, csak egy átmeneti állapot propagandisztikus elsuskusolása. Olyan nagyon “jobbra se húzok”, de ez, ami manapság megy, az tiszzta cion-… kommunizmus? diktatúra? demokratúra? Ti hogyan neveznétek a bevett banális fogalmi határok k9zt azt, ami VAN? Ugye sehogy, nincs neve. Nem is kapitalizmus, de nem is szocialimus. Írt valaha Marx olyanról, hogy bizonyos kisebbségeknek előnye van? Aha, demokrácia, mindenki egyenlő meg szólásszabadság? Anyuka jól van? Esetleg ha erőt venne magán és 10 percig nem hazudna… Jó, bocs, csak kérdeztem…

Hozzászólás