Orosz helyett amerikai cégtől vesz nukleáris fűtőanyagot Ukrajna

Az orosz figyelmeztetések ellenére az amerikai Westinghouse vállalattal kötött szerződést “nukleáris fűtőelemek szállításának jelentős növeléséről” az ukrán atomerőműveket üzemeltető állami vállalat – közölte kedden a Westinghouse.
A két fél között Brüsszelben kötött üzlet értékéről, illetve a leszállítandó fűtőkazetták mennyiségéről nem közöltek információkat a felek. Az AFP hírügynökségnek az ukrán cég, az Energoatom egy magas rangú tisztségviselője azt mondta, hogy 13 ukrán reaktorhoz akarnak fűtőanyagot venni a Westinghouse-tól. Eddig ezeket a létesítményeket az orosz TVEL vállalat szolgálta ki.
Az amerikai székhelyű, de a japán Toshiba csoport tulajdonában lévő Westinghouse 2003 óta már szállít fűtőanyagot Ukrajnába, de az ország 15 rektorából csak egyet lát el. Az orosz külügyminisztérium keddi közleményében “az ukrán állampolgárok és Európa népeinek egészségét és biztonságát fenyegető veszélyes kísérletnek” nevezte az üzletet. Moszkva állítása szerint a Westinghouse által gyártott fűtőanyag nem megfelelő az Ukrajna által üzemeltetett szovjet reaktorokba.
A Westinghouse ezzel szemben azt írta közleményében, hogy a megállapodással Ukrajna diverzifikálni tudta fűtőanyag-importját, és a cég fűtőelemei évek óta gond nélkül működnek a dél-ukrajnai atomerőműben. Megfigyelők szerint a Westinghouse-zal kötött megállapodás mögött a Kijev és Moszkva közötti elmérgesedett viszony áll.
(Origo)
Bal-Rad komm: “…Az orosz külügyminisztérium keddi közleményében “az ukrán állampolgárok és Európa népeinek egészségét és biztonságát fenyegető veszélyes kísérletnek…”-az amerikaiak a “fűtőanyag-import diverzifikálásának” nevezik a történetet. Meggyőződésünk szerint az első variáns az sokkal valószínűbb!
De most “nézzünk haza” egy kicsit a hír apropóján.
A Bal-Rad egy korántsem mainstream portál, ráadásul csak az”alternatív magyar online sajtó” aprócska szelete. Néha viszont meglepődve tapasztaljuk, hogy bizonyos-elsősorban Maradék-Ukrajnából-érkező híreink nyomán egy általunk elsőként megpendített téma hirtelen fölbukkan a fősodratúban is. Másféle interpretációban természetesen, de hát ez sokadlagos.
Így történt ez a néhány nappal ezelőtti aporozzsjei baleset kapcsán, amikor a magyar fősodratúban még híre sem volt ennek az eléggé nagy jelentőségő eseménynek, a Bal-Rad írta elsőként, hogy gáz van Zaporozzsje környékén. A hír megjelenését követően bukkantak fel a fősodratú hírei között a esetre vonatkozó hírek.
Majd tegnap reggel ismét írtunk az ügyről, dokumentumokat mellékelve a “hatásról”-amik nem megnyugtatóak.
Erre úgy fél nap elteltével megjelentek MAGYARÁZÓ ÍRÁSOK, amik viszont ügyesen keverik a szigorú valóságot az üzleti-politikai érdekkel, meg sem említve azt a tényt, hogy IGEN NAGY A BAJ Zaporozzsjéban! Egy fél mondat erejéig megemlítve, hogy LEHETSÉGES A KATASZTRÓFA!-de…! Csak üzlet az egész!
Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

15 hozzászólás a(z) Orosz helyett amerikai cégtől vesz nukleáris fűtőanyagot Ukrajna bejegyzéshez

  1. MG szerint:

    Nem szeretnék senkit megbántani, sem a szavát kétségbe vonni a zaporozsjei sugárzásban írtakhoz szeretnék hozzátenni. Van egy barátom Dnyepropetrovszkban, szóval sugárzást nem érez, de az 50 centi hó tisztán érezhető! Gondoltam így egyszerűbb, mint méregetni.

    • A szerint:

      1986-ban én sem éreztem, hogy itt Magyarországon nőtt volna a háttérsugárzás értéke.
      Ettől függetlenül eladhatatlan volt Nyugaton a magyar termesztésű saláta. És a hazai hatóságok jódozták a sót.
      Nem kötözködésként írtam!

      • MG szerint:

        Dnyepropetrovszk ott van Zaporizsje közelében! Ha ezt meg merik tenni a helyiekkel, annak nagyon súlyos következményei lesznek.

        • Névtelen szerint:

          Gondolkozzál már! Mit mernek megtenni? Ha katasztrófa van azt nem megteszik, az van!
          A barátodnak meg nem mondanék semmit úgy sem fogná fel. Kérdezd meg a Pest környéki bolgár kertészeket sok közülük miért hagyta abba a zöldségtermesztést. Svédország miért tiltotta be a kaviár importját a SZU-ból, nem Csernobil környékéről. Keress rá a csernobili mutánsokra a neten. http://www.youtube.com/watch?v=1n-PQVlUNEg

          • MG szerint:

            Mármint hogy nem értesítik a lakosságot, főleg annak tükrében hogy eu tagállamok szeretnének lenni, azt meg nem értem, hogy a barátomról ilyesmit feltételezel, hiszen nem ismered.

    • Névtelen szerint:

      A Kamarás Lacira gondoltál 🙂

  2. Névtelen szerint:

    Az étkezési sót most is jódozzák, de nem a rövid felezési idejű izotópok okán, hanem a golyva ellen.

  3. kisember szerint:

    Már 2010-ben kiderült, hogy bajok vannak, persze akkor is csak véletlenül, mert kiszivárgott egy TÜV-jelentés.

    http://www.kyivpost.com/content/ukraine/use-of-controversial-nuclear-fuel-triggers-safety–65382.html

    Temelinben már voltak hasonló gondok, ezért visszaálltak az orosz fűtőanyagra, ami ráadásul még olcsóbb is…

  4. kekec szerint:

    Mi is örültünk a rendszerváltásnak, aztán kiderült,hogy az egypárti diktatúra jobb volt mint a többpárti diktatúra !!!!!!

  5. Molnar Attila szerint:

    Amerika sikeresen hasznalja-TIED A KATONAI HATALOM,TIED A VILAG.A sok se……nyalo, es fizetett propagandista aki a -TV -musoraiba megjelenik, nem mernek igazat mondani.GYALAZATOS VILAGBAN ELUNK.Megmondod az igazat, betorik a fejed=demokracia-liberalizmus-harc a komcsik ellen.
    Petofi Sandor verse…..IGAZSAG ALSZOL???????
    Igazsag!!!!!!!alszol?????vagy meg is halal??????
    E ferfi melto volt ra ,hogy nyakarol
    Aranylanc fugjon; s ime a helett.
    O FUGG, O FUGG….A HOHERB KOTELEN,
    S ennek nyakaban aranylanc van ,pedig
    HOHERKOTELEN KENE FUGGNIE-
    IGAZSAG!!!!!!ALSZOL?????VAGY MEG IS HALA
    ??????a kapitalistak, ujgazdagok, neoliberalisok, nem olvasnak PETOFI veresker, csak bankszamlakat, nem tudjak mi az -enpatia- csak hogy jon a penz, penz, penz.

  6. PPS szerint:

    Boldog új évet kívánok azerkesztőknek és az olvasók/kommentelők cionmentes részének!
    A konkrét esettel kapcsolatban el szeretném mondani, hogy ugyan miért is várjuk, hogy akár a Magyar Talmudista Irodától, akár az ukrajnai zsiciktől korrekt tájékoztatást kapjunk? Az egész rohadt globalista rendszer a tömegek befolyásolásáról szól, ezen belül is a média által csak a szűrt és fésült hírek közlését teszi lehetővé (ismerős ugye Orwel: 1984, vagy Cshomszki írásai).
    Egyébként én az MSZMP-t pont azért hagytam ott 1986-ban, mert Csernobil idején fontosabb volt az elvtársaknak a forradalmi közösségvállalás a Szu.-val és az SzKP-val, mint az itthoniak egészségének védelme, megóvása, különös tekintettel a gyermekek jövőjének a kockáztatására. Miért is? Az eseményről a SzER. az első napoktól kezdve korrektül tájékoztatott, megkongatva a vészharangot, itthon viszont méla kussban volt a média. Fontos, hogy e közben az ország akkori szaréletű vezetői már csak konzervételeken éltek (tudok róla, mert olyan helyen dolgoztam, ahol ez a tudomásomra került), eközben a népek szabadon vásárolhattak a piacon. (ekkor született a sutka, hogy a nyugdíjasoknak nem kell röntgenre járniuk, mert a fillérekért árult salátával gyógyíthatják magukat). Ausztriában már napok óta nem engedték ki a gyermekeket, nálunk méla kuss volt, stb. Akkor azt mondtam, ha egy pártnak fontosabb a jelen munkaképes népének, de különösen a jövő generációja egészségénél a proletár internacionalizmus, akkor annak a pártnak de különösen a párt és ország vezetői rétegnek pusztulnia kell. ÉS ugye nem mellékes, hogy abban az időben is jellemző volt a fityma-arány a magyar(országi) vezetésben.
    Tehát mit is várunk, várhatunk ma a galíciai kazárivadékoktól, amikor ezt már eljátszották egyszer?

Hozzászólás