“Nomád tábor”: Nem tájékoztatta a szülőket a Radnóti az iszlámot népszerűsítő programról

Diákbeszámoló a vitatott rendezvényről

Szerettük volna megismerni a budapesti elit gimnázium álláspontját is, az egyik táboroztató tanár válaszolt is kérdéseinkre, de nem járult hozzá azok közzétételéhez. A Radnóti Gimnázium oktatója levelében forrásunkat, a debreceni diákok tanárát nemes egyszerűséggel hazugnak nevezte. A radnótis tanár szerint az illető vallási hovatartozása miatt “teljesen eltorzítva számolt be” az eseményekről.
Úgy tudjuk, hogy a Radnóti Gimnázium nem tájékoztatta előzetesen a táborban részt vevő diákok szüleit arról, hogy a 10 napos program az iszlám vallás és az arab kutúra megismertetésére épül. Erről az iskola honlapja is hallgat, ahol a programot “Nomád tábor” megnevezéssel hirdették meg.
Ezután kerestünk meg egy diákot a vidéki iskolából, mesélje el, mit látott. A debreceni táborozó beszámolója szerint, iskolájuk alsós tanulói, akik sporttáborban vettek részt a nagyvisnyói létesítményben, meghökkenve tapasztalták a lelkiismereti meggyőződésüket sértő feliratokat a közösen használt étkezőben. Az iskola táborvezetői megpróbálták udvariasan jelezni az eredetileg “nomád” táborként meghirdetett szomszédos csoport vezetőinek, hogy legalább a közös helységeket hagyják ki a ragasztgatásból. Válaszként csak cinikus és arrogáns megjegyzéseket kaptak (Ti keresztények vagytok? Akkor szeretni kéne egymást, nem?). Az iszlám hittételeit tartalmazó feliratok viszont fenn maradtak.
A debreceniek nem értik, miért hazugozza őket a budapesti gimnázium tanára, szerintük a megjelent beszámoló hitelesen adja vissza a történteket.

gimi

Várjuk továbbra is a Radnóti Gimnázium válaszát kérdéseinkre:
1. Világnézetileg semleges iskolaként miért tartották fontosnak, hogy iszlám tematikájú nyári tábort szervezzenek? Tartottak már hasonló tábort a kereszténység, a zsidó vallás vagy más világvallás megismertetésére?
2. A táborba jelentkező diákok és szüleik előtt előzetesen ismert volt az, hogy a programban az iszlám vallás hittételeit, imaformáit, öltözködési előírásait is megtanítják a résztvevőknek? Kértek-e ehhez tőlük hozzájárulást? Hogyan biztosították diákjaik számára a program során a lelkiismereti szabadságot?
3. A program kidolgozásában részt vett az iszlám valláshoz tartozó személy vagy intézmény?
4. A programban szerepelt-e az iszlám nőkkel kapcsolatos tanításainak megismertetése?
5. Mit kell érteni az alatt, hogy – mint írják – a tábor az “1001 éjszaka világában zajlott”? A 1001 éjszaka meséje a szultán háremében játszódik. A szerepjátékban ezt is megelevenítették?
6. Az önökkel egy időben és együtt táborozó keresztény általános iskola tanárai jelezték önöknek, hogy alsó tagozatos diákjaikban zavart és félelmet keltenek a különböző helyeken kitűzött feliratok, arab jelképek. Miért nem vették figyelembe ezeket a kifogásokat?
(vigyázó)
Bal-Rad komm: Miért nem vették figyelembe? Hát miért kellett volna figyelembe venniük? Elvégre egy “elitgimnáziumról” van szó! Vagy nem? Az 1001 éjszaka meg már egy “elitgimnázium nomádtáborában” nem lenne furcsaság. Kéreti ezeket a debrecenieknek megérteni! Meg mindenkinek! Oszt’ jónapot!
Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) “Nomád tábor”: Nem tájékoztatta a szülőket a Radnóti az iszlámot népszerűsítő programról bejegyzéshez

  1. Névtelen szerint:

    Bal-Rad, kérlek, ne ülj már fel te is a hangulatkeltésnek! Mi a picsának kell ebből ügyet csinálni? Egy túlbuzgó fasz felfújt valamit, és ahelyett, hogy korrektül tökönrúgták volna, ahogy az kell, még hangszórót is kapott. És pont TŐLETEK IS???

    Válaszok a kérdésre (amúgy semmi közöm sem a Radnótihoz, sem a táborhoz, sem az iszlámhoz):

    1. A legtöbb balfasz keveri az iszlámot, arabot, iránit, stb. Természetesen ezek kurvára nem ugyanazok. A tábor valszeg arab (vagy közel-keleti) tematikájú volt, “az 1001 éjszaka világa” jól írhatja le.
    2. Lásd fentebb, valószínűtlen, hogy az “iszlám vallás” mélyebb megismeréséről lenne itt szó.
    3. Nem tökmindegy? Szinte biztosan NEM egyébként, de ha igen, akkor mi van???
    4. Na, itt bukik ki az igazi sötét fasz. Az iszlám nőkkel kapcsolatos tanítása semmiben sem különbözik a keresztény, buddhista, hinduista stb. tanításokról. Egyébként a válasz szinte biztosan NEM, mert (á lá fentebb) szinte biztosan nem az iszlám vallásról szólt a tábor.
    5. Ha ennyire hülye vagy, akkor a válasz az, hogy háremesdik játszottak. Ha nem, lásd fentebb! (Még egy kisgyerek is tudja, hogy az 1001 éjszaka egy nagy rakat érdekes mese.)
    6. Nem lehet minden faszfej hülyeségét figyelembe venni, még akkor sem, ha az mások nevében nyilatkozik.

    • showden szerint:

      Tedd nevetségessé, ha nincs igazán érved ellene, szól a tanítás (rebe tanácsa) Ezt teszed most. Ha annyira nem a női viselkedés iszlám megfelelőjét gyakorolták, akkor miért is hordtak kipa helyett muszlim kendőt (arc eltakarásra is alkalmas) a lányok ?
      Ilyen melegben nem ez a praktikus ! Ez felkészülés !
      És ugye tudjuk, ha csak egy pontban a tételed meg van cáfolva akkor az egész tételed hamis.
      Hamis vagy, “baba”.

  2. Névtelen szerint:

    remélem a kecskebaxászt nem hagyták ki a tábor programjából

Hozzászólás