MIT CSINÁLJAK A VÖRÖS NYAKKENDŐMMEL? – Thürmer Gyula írása

Hagy dicsekedjek egy kicsit! Van egy szép, tiszta vörös nyakkendőm. Olasz kommunista barátom ajándékozott meg vele. Na, nem azért, mintha Olaszországban már nem kellene a vörös nyakkendő. Fausto barátom azért adta nekem, mert tudja, hogy ez a mi színünk. Nem tegnap óta, és nem négy éve. Régóta, amióta csak eszünket tudjuk. S, ahogy elnézem az olasz állapotokat, könnyen lehet, hogy ott is hamarosan hiánycikk lesz.
Időnként fel is veszem, csak úgy jelzésképpen. Múltkoriban a rendőr megállított, közúti ellenőrzés, mondta, és rácsodálkozott a forgalmi engedélyünkre. Munkáspárt, ilyen még van? Szó, ami szó, egy hadnagytól az informatika korában egy icike-picikével nagyobb politikai tájékozottságra számítottam, de mentségére legyen mondva: amikor meglátta a vörös nyakkendőmet, rögtön kapcsolt. Talán még az is átvillant az agyán, hogy régen az apjának is volt ilyen nyakkendője. Az apjának, aki mérnöknek szánta a gyerekét, de aztán jött a rendszerváltás, bezárták az üzemet, a családi kassza kiürült, a fiúból pedig rendőr lett. Rendőr minden hatalomnak kell, főleg, ha túl sok az elégedetlen nép. Nem mondta, hogy is mondhatta volna a társa előtt, de a szeméből látszott, hogy ő sem tartozik Magyarország legelégedettebb polgárai közé.
Szóval, jó ez a vörös nyakkendő, de mostanában zavarban vagyok vele. Elirigyelték tőlem. Nem is akárki. Mostanság Mesterházy Attilát másban sem látni, csak vörös nyakkendőben.
Vörös? Miért? Annak idején Hitler barna ingbe öltöztette az embereit, pedig a barna színnek az ég adta világon semmi köze se volt a fasizmushoz. Egész egyszerűen csak ilyen színű anyaghoz tudtak hozzájutni olcsón. Azóta a barna nem szalonképes szín, legalábbis a politikában. Mesterházy és a vörös? Mi lett az MSZP-vel, ami nem is olyan régen még kék volt? Lehet, hogy az MSZP a kampányra csak vörös anyagot tudott szerezni olcsón? Gyanítom, hogy másról van szó. A vörös mindig a munkásmozgalom színe volt, a mi zászlónk, és most hirtelenjében ez kell Mesterházynak. Nem a mi hitünk és meggyőződésünk, nem Kádár János, nem a korábbi szocializmus emléke és a jövőbeni közösségi társadalom eszméje! Nem! A látszat kell neki, hogy ők azok, akik a dolgozók oldalán állnak. Ők azok, akik „kormányzásuk első évének végére megszüntetik a gyermekéhezést”. Ők azok, akik mellett „mindenki élete könnyebb, kiszámíthatóbb és békésebb lesz”. Csak szavazzatok ránk és rám! — mondja Mesterházy. Ne arra gondoljatok, hogy Horn eladta a bankokat, a kereskedelmet, az áramszolgáltatást! Arra meg főleg ne, hogy Gyurcsány elsikkasztotta az országot! Ne, csak az én vörös nyakkendőmre gondoljatok!
A szót tett követte, és múlt szombaton Mesterházyt vörös nyakkendőben szentelték fel a nagy összefogás miniszterelnök-jelöltjének. Csak tudnám, ki volt az a 0,3 százaléknyi ocsmány,
összefogás-ellenes, Orbán-barát szenny, aki az MSZP kongresszusán nem szavazta meg miniszterelnök- jelöltnek Mesterházy Attilát? 99,7 százalék ugyanis megszavazta. Nem is értem: miért nem állították pellengérre ezeket az alávaló férgeket az MSZP-nagygyűlés 13 ezer részvevője előtt? Mit csináljak most a vörös nyakkendőmmel? Dobjam el? Vegyek másikat? Váljak meg tőle csak azért, mert a szocialisták vörösbe öltöztek? Gondolkodom, és közben nézegetem a múlt heti MSZP-nagygyűlés képeit. Szépen megjelentek az összefogás alapító atyjai. Tudod azok, akik most nagyon baloldalinak vallják magukat, akik hirdetik, hogy Orbán nem egyszerűen egy kormányfő, hanem egy egész rendszer. Mi nem is kapitalizmusban élünk Magyarországon, hanem Orbán- rendszerben, ahol „Bolseviktor” a miniszterelnök, és az ország neve is Orbanisztán, legalább is MSZP-nyelven. És most az összefogás atyjai azért jöttek össze, hogy leváltsák, eltiporják, széttrancsírozzák a gyűlölt rendszert. Na, nem a tőkés rendszert, az marad, csak az Orbán-rendszert. Az összefogás-atyák szépen kiöltöztek az alkalomra. Még Gyurcsány is öltönyben volt, pedig az ő szívéhez közelebb áll a farmer és a rózsaszínű pulóver. Ki tudja, miért? Bajnain is öltöny feszült, de nem is ez az érdekes. A nyakkendő, az a lényeg! Mutasd a nyakkendőd, megmondom, ki vagy! Gyurcsány nyakkendője kék volt! Olyan, mint Fodor Gáboré vagy Bajnai Gordoné. Nem vörös, hanem kék. Tudod, akkor megértettem valamit. Öltözhet a gyűlés mind a 13 ezer részvevője vörösbe, de mindhiába. A „három szentek” kék nyakkendője erősebb lesz. Nem sok idő kell hozzá, és a kék lesz a divatszín az MSZP-ben. Úgyhogy nem adom el, nem cserélem el, nem dobom el a vörös nyakkendőmet. Hogyisne! Ez az enyém, ez a szín a miénk, és csak a miénk. Mi nem vagyunk az MSZP, nem vagyunk a szocialisták. A vöröst nem váltjuk kékre, majd ismét vörösre, ha az látszik trendinek. Mi nem hagyjuk el azokat, akiknek most egyre nagyobb szükségük van ránk, a dolgozó embereket.
Kategória: BLOGOK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás