Volgográdból ismét Sztálingrád?

Nagyon komoly politikai erőfelmérés lehet Vlagyimir Putyin pénteki ötletéből-Oroszországban.

Oroszország elnöke a normandiai partraszállás évfordulóján veteránokkal találkozott, akik nehezményezték Volgográd 1961 óta-a “Nagy Sztálintalanitás” óta-viselt nevét. Fiatalabb olvasóink kedvéért: a mai Volgográd a Szovjetunió Nagy Honvédő Háborúja idején Sztálingrád néven vált világhirűvé. A városnál szenvedett a megszálló fasiszta német hadsereg történelmi vereséget, és a sztálingrádi csata fordulópontot jelentett a II. vh. menetében.

stal

Az egykori szovjet veteránok szemére hányták Vlagyimir Putyinnak “ezt a hazafiatlanságot”, és emlékeztették: a város elöljárósága az utóbbi időkben-még ha időszakosan is, jeles alkalmakkor-visszaállitották Volgográd helyett a Stálingrád nevet. A veteránok javasolták az orosz elnöknek a név állandó visszaállitását.
Vlagyimir Putyint elgondolkodhattatta a javaslat. Minden valószinűség szerint átvillanhatott az agyán az a gondolat is, hogy az utóbbi időkben elvégzett oroszországi közvéleménykutatások Sztálin igen magas népszerűségét (listavezető a Generalissimus) mutatták ki MINDEN korosztályban, és ez a népszerűség nem lanyhul-sőt…!
Vlagyimir Putyin a veteránokkal történt beszélgetésen a javaslat hallatára fölvetette a népszavazás ötletét Volgográd Sztálingrádra való “visszakeresztelése” ügyében.
Az teljességgel nyilvánvaló, hogy Oroszország elnöke “hebehurgya” módon nem ötletelgethet népszavazási javaslatokkal. Egy ilyen ötletnek komoly belpolitikai háttere-és nagyon komoly BELPOLITIKAI KÖVETKEZMÉNYE lehet.
Amennyiben lesz a kérdésről népszavazás, az egy roppant fontos erőpróba is lesz, am,elynek a legnagyobb nyertese az Orosz Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) lehet!
Ugyanakkor viszont akár hatalmi átrendeződést is eredményezhet.
Persze a hir hallatán figyelembe kell venni azt is, hogy az utóbbi napokban az orosz közvélemény (többség) meglehetősen rosszallóan figyeli a donbasszi történésekre nem az elvárt módon reagáló elnök minden lépését és szavát. Könnyen elképzelhető, hogy az elnök népszavazási ötlete a respekt pillanatnyi javitását kivánja szolgálni, viszont az is biztos, hogy ötletét mindig melegen fogják tartani. A donbasszi eseményektől függetlenül is!

Márpedig Újoroszország mostani történései, és az azokra adott-vagy nem adott-anyaországi válaszok és reakciók nem fedhetők el egy jövőbeni városnévről szóló népszavazás lehetőségének lebegtetésével. Még ha Sztálingrádról van is szó!

assz

 

Mert az oroszok nagyon jól tudják: Sztálingrádtól alig ötszáz kilométerre Nyugatra-egy orosz város-Szlavjangrád vivja élet-halál harcát napjaink hóditó fasiszta seregei ellen. Újoroszország területén.

Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

16 hozzászólás a(z) Volgográdból ismét Sztálingrád? bejegyzéshez

  1. pietnik szerint:

    Ehhez viszont meg kell tisztítani Sztálin személyét,és a kommusta mozgalmat minden ráaggatott szennytől,rágalomtól!Ennek,mint minden másnak, megvan a módja,csak a baloldalnak a sarkára kell állnia,és a történelmet úgy oktatni ,ahogy az valójában volt!Ma a történelem -hamisítás,illetve a valódi történelem teljes tagadásában élünk!!Helyette minden ócska ,hazug firkász által kitalált maszlaggal etetik a jónépet,és ezt pofátlan cinizmussal,hborús uszítással tálalják!

  2. kaponya jozsef szerint:

    EZ tókéletesen igy van egyetértek. внимание ;великий начальник сталин.

  3. dani szerint:

    Fölösleges átnevezni egy háborús bűnös nevére a várost aki annyi embert öleltet meg .Az Ukrán jobb szektor kiis használná csak a népszerűségét növelnék .

  4. Névtelen szerint:

    Akkor Berlin legyen Hitlerstaat!

    • Nemjobbikos szerint:

      Öööö… IGEN! Miért ne? Ha ezt a mocskos tömeggyilkost rehabilitálják, akkor Hitler is megérdemli, hogy annak tanítsák ami volt és ne annak, akinek láttatni akarják.

  5. Névtelen szerint:

    szerintem ezzel csak Hillary-t provokálja, a Hitleres hasonlatra válaszként

  6. Pityu szerint:

    Ha Hitlert annak tanítanák ami volt akkor igencsak meglepődnének a nem túl olvasott emberkék!!
    Hitlernek az ősei ugyanis hüllőhibridek voltak!!!És mikor magán kívül szónokolt akkor az nem Ő volt hanem, a negyedik dimenzióbeli börtönőrök irányítása alatt állt,sokszor ébredt lázálomból és erről a legközvetlenebb bizalmasainak panaszkodott hogy milyen szörnyűt álmodott..De erről bővebben
    David Icke:és az igazság felszabadít című könyvében,kellemes olvasást urak és kevesebb hőbörgést és italozást…

  7. Névtelen szerint:

    Bizony ne igyuk túl magunkat!Fokozott rendőri ellenőrzés van az utakon!

  8. pietnik szerint:

    Csak lassan a testtel!Ha a fiatal szovjet köztársaság ellen nem indít tizennégy ország intervenciós háborút(és hogy milyen jogon,az egy jó kérdés!!!),no ,meg ideológiait,akkor valszeg nem lett került volna sor a majdnem a huszas évek végéig tartó polgárháborúra,és Sztalin talán nem is kerül hatalomra!
    Nem tudni,hogy egészen a második VH kitöréséig mennyi volt a külső,és belső ellenség provokációja,és mennyire volt az veszélyes ,mindenesetre ha nincsenek retorziók,akkor pár év alatt felszámolták volna a SzU-t!Ezt valahogy nem akarják sehogy sem elismerni Nyugaton,pedig hát a gyarmatbirodalmak idején,meg hát ugye, manapság is a burzsoá hatalmak kegyetlenül megtorolnak minden ellenük történő lépést!Nem véletlen,hogy az USA II vh.utáni,napjainkig tartó harcaiban közel 60 millió ember pusztult el,és ennek elenyésző töredéke volt a szintiszta ámerikai!!Szóval csak vigyázzunk a kommunizmus bűneivel,mert azok java része a provokáló kapitalizmus-fasizmus bűnei is!!És ha nálunk Horthynak,Tiszának avathatunk szobrot,akkor bezony Sztálint is nyugodtan rehabilitálhatják a ,ma már,ellenkező táborba tartozó Oo.-ban!!

  9. kaponya jozsef szerint:

    EZ IGY VAN SZTÁLINT lehet rehabilitálni. ALLELUJEVA hit abban hogy OROSZORSZÁGOT CSAK SZTÁLIN TUDTA MEG VÁLTOZTATNI. IGY LETT NAGY HATALOM.

  10. Pityu szerint:

    A ne igyuk túl magunkat, jelzőt akinek nem inge az nem veszi magára ugyi NÉVTELEN?!

  11. Sub Zero szerint:

    Sztálin tömeggyilkos volt, aki válogatás nélkül öletett. Azok a cikkben megszólalt veteránok fiatalságukon nosztalgiáznak.

    Admin:

    Nosztalgiáznak “azok a veteránok”! Mert túlélték a “válogatás nélküli gyilkolászást”!
    Talán nem kellene mindent elhinni!
    Talán ki kellene menni Oroszországba, és egy kis véleményt gyűjteni Sztálinról! Hogy is gondolja, hogy is emlékszik a NÉP?
    Mert a nép az úgy emlékszik, hogy Sztálin egy NAGYHATALMAT faragott a Szovjetunióból. Ahol azért valamit tenni kellett a “sztálini jutalomért”! (Azzal együtt is, hogy néha túlzásokba esett – talán – Joe-bácsi!)

    • botond szerint:

      vietnámban is gyilkolászás folyt,pl.napalmal és egyéb erdő meg emberitó méreggel.

Hozzászólás