Külső államadósságunk: úgy csökken papíron-hogy növekszik a valóságban!

Hazai fizetőeszközünk tartósan gyengülő pályára állt, péntek délután egy euró mindössze 317 forintot ért. Még a szakemberek számára is titok, milyen trükkökkel tudja ezek után a kormány – ne legyen kétségünk, a Magyar Nemzeti Bankkal karöltve – beállítani a GDP-arányos államadósság mértékét december 31-re, hogy az az egy esztendővel korábbi értékhez képest csökkenést mutasson. Erre ugyanis mind az alaptörvény, mind Brüsszel előírásai kötelezik Magyarországot.

vam

Alig egy hete Banai Péter Benő bizakodóan jelentette ki: “az alaptörvényben rögzített államadósság-csökkenés számításaink szerint megvalósul.” Amikor a nemzetgazdasági államtitkár a Világgazdaság kérdésére a válaszát megfogalmazta, még “csak” 315 forintos volt a forint/euró kurzusa, szemben a tegnapi 317 forintos árfolyammal. Az kétségtelen tény, hogy a hazai jogszabályok szerint a devizában fennálló adósságot azonos árfolyamon kell átszámolni, amikor két év államadósság-adatait összehasonlítjuk. Így az árfolyam változása az adósságmutatót nem befolyásolja, az Európai Bizottságot pedig ez az érték érdekli.
Ugyanakkor tavaly december 31-én egy euró 296 forintot ért, az idei költségvetési törvényben pedig 296,90 forint szerepel, tehát a tervezett árfolyam és a mostani tényleges árfolyam között a különbség csaknem húsz forint, ami aligha elhanyagolható. A 2013. év végi – ma már csodálatosnak mondható – árfolyamot, mint emlékezetes, csak trükkök árán sikerült beállítani, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a 2014. januári átlagos kurzus 311 forintos volt, és idén egyetlen olyan hónapot sem lehet találni, amikor átlagosan 302 forintnál olcsóbban lehetett eurót vásárolni.
A tavaly év végi kormányzati trükközés olyannyira nem volt titok, hogy annak tényét lapunk érdeklődésére Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke is elismerte. A trükkök között szerepelt, hogy – a forint árfolyam-szintjének beállítása mellett – csökkentették a készpénzállományt, visszafogták az államkötvények kibocsátását, illetve két nagy cégtől ideiglenes jelleggel visszavásároltak belőlük.
Idén 2200 milliárd forinttal emelkedett a magyar államadósság, és a forint mintegy 8 százalékkal gyengült az euróhoz képest. Valamicskét viszont javít az összképen, hogy eredetileg 2,5-2,7 százalékos gazdasági növekedésre számítottak Magyarországon, viszont valószínűleg 3,2 százaléknál magasabb lesz a GDP emelkedése 2014-ben. Ez azonban korántsem lesz elegendő ahhoz, hogy az államadósságot 75,4 százalékra csökkentsék. Vagyis ismét jönnek a trükkök, és nem nehéz megjósolni, hogy 2015. januárjában – akárcsak idén – megugrik majd az adósságállomány.
Az azonban nem kis hasfájást okozhat a kormánynak, hogy az államadósság 40 százaléka deviza – elsősorban euró – alapú. Amikor 2010 nyarán Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter kipaterolta a Nemzetközi Valutaalapot, a feltörekvő országok pénz- és tőkepiacain igen aktív amerikai Franklin Templeton Investments befektetési alap nagyobb kötvénycsomagot vásárolt fel a magyar államkötvényekből. Ennek nyomán napjainkban a teljes magyar államadósság 11 százaléka van a tulajdonukban, állampapírban.
Annak a kockázata pedig jelentős, hogy egyetlen befektetési alap ilyen jelentős nagyságú portfólióval bír. Ezért a magyar kormánynak folyamatosan figyelemmel kell kísérnie, hogy mi történik a Templeton egyéb – főként orosz és ukrán – befektetéseivel, már pedig e két piacon nem túl rózsás a helyzet. Ennek ellenére ma még nem áll fenn az a veszély, hogy a Templeton nem újítja meg a folyamatosan lejáró magyar állampapírjait, amelynek nagysága tekintélyes, a saját teljes állományának 5-7 százaléka. Ennek ellenére a magyar kormány folyamatosan keres újabb nagy befektetőket. Pillanatnyilag nem sok eredménnyel.
(Népszava)
Bal-Rad komm: Majd a kormány-MNB Nemmzetthy Számmyszthykay Központ összezsonlőrködi az újabb Magyar Csodát! Nem fog ez nehéz lenni, hiszen csak a negatív előjelet kell egy függőleges vonallal áthúzni-és máris-Magyarország jobban teljesít!
A hasfájás amúgy sem keríti hatalmába Nemmzetthy és kevésbé Nemmzetthy politikai maffiáinkat. Mindegyik tudomásul vette: pénzt ugyan soha nem láttunk, viszont mindezek dacára visszafizethetelen adóssághegy alatt nyögünk! (Mármint az ország!)
Nem nehéz kikalkulálni, hogy az éppen kormányzó maffia által betervezett devizaárfolyamokon nyilvántartott külső államadósságunk az árfolyamromlás (ami szinte kötelező, és nem ORSZÁGUNKON múló dolog) következtében milyen előjelet ró az év végi egyenleg összege elé! Plusz jelet!
Erre fogják majd maffiáink-kormányon azt mondani, hogy ez remek, hiszen ott a plusz!-ellenzékben pedig: botrányos, hiszen a plusz jel az adósság növekedését jelenti!
Aztán erről elvitatkozgatnak egész esztendőben. Jövőre már vélhetőleg új felrikkantással is gyarapodni fog a jelzőszerkezet: “A ZEEMÚÚTTÖTÉV”!
Pedig eemúútthuszonötév lenne a logikus!
Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Külső államadósságunk: úgy csökken papíron-hogy növekszik a valóságban! bejegyzéshez

  1. Nagy Ferenc szerint:

    Az államadósság egyrészt csökken, 83%-ról valszeg 75.4 %-ra, másrészt az államháztartás plusszban zár 4.2% -os többlettel. Ennyi. Felesleges álmodoznod.

    Admin:

    Kalkulálj már Orbán-szentje! Egyszázalékos devizaárfolyam növekedés mit eredményez?! (140 milliárd USA dollárnyi adósság esetén!) CSAK 1%! Ami euro esetében mindössze kb. 3,1ft. USD esetén 2,5ft. 140 milliárdszor 2,5 ft!
    De nem egy százalék a romlás! (Azt pedig te magad is tudod, hogy az “államháztartás” mint olyan, egy trükkhalmaz! Egy dolog biztos benne csak: a politikai maffiáinkra szánt kiadás!

    • szemcsi szerint:

      Vastagon leszarom ki hogy játszik a számokkal.
      Nekem csak az számít, hogy én jobban élek vagy nem? Az emberek jobban élnek vagy nem?
      Arra hogy a politikai elit, a bankárok és az őket kiszolgáló slepp jobban él, nem vagyok büszke. Költsék a pénzüket orvosra, drogra és gyógyszerre.

      • vitorla123 szerint:

        Így van!rombolták az ipart,működésképtelennél tették a mezőgazdaságot,miből élnénk jobban.A Spekulánsok azok igen.A mi kárunkra,forint gyengítéssel,adóemelésekkel, munkaidő emeléssel vagyis mindennel ami a csövön kifér.Az Orbán rendszere a Csauseszkuéhoz kezd hasonlítani.Remélem úgy is végzi!

  2. 1 Névtelen szerint:

    Bajszos meg fényt kapott? Enyje mán no’:
    Kövér elárulta, mire készülnek az amerikaiak

    http://www.hir24.hu/Belfold/2014/12/27/Kover-elarulta-mire-keszulnek-az-amerikaiak/#sl

  3. baloo szerint:

    A minap egy kommentben összeszedtem az IMF-tartozásokat és az jött le, hogy egy kivételével mind MSZMP/MSZP kormányok vették fel. (A hsz. azóta “A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik. ” stádiumban van – szóval gőzöm nincs, hogy másnak látható-e)

    Ezzel most nem provokálni akarom az itteni szocialista érzületű törzsközönséget, csak ugye ha most – az általam is meglehetősen rühellt – Vityáékat Goodfriendék amerikai trükközésének hatására elzavarják, akkor visszajön Gyurcsány. Azt is említettem már párszor, hogy a “szocialista” szó NEM Kádár, hanem Gyurcsány és bűnbandája mitt rossz csengésű. Pl. a Bokros-csomag (B. Lajos köztörvényes, miután átadta csomagját, hetykén pödört egyet zsíros bajuszán és átbaktatott valódi munkaadójához: az IMF-hez) meg az IMF hitelek miatt. Azon kívül, hogy a párt neve tartalmazza(-ta) a “szocialista” szót, az MSZP-ben mi volt egyáltalán szocialista?

    Admin:

    Megnyugodhatsz: Az “utolsó békeévben”-azaz 1989-ben – az ország külső adósságállománya netto 20 milliárd USD volt! Az állami vagyon mértéke pedig 100 százalék.
    Ma az államadósság mértéke 1400 százaléka a ’89-esnek, az állami vagyon mértéke pedig az akkorinak kb. max. 3 százaléka!
    (És csak a magyar államról beszélünk! A magyar állampolgárokról nem!)

    • agyorkos szerint:

      A moderációra várakozó hsz-ok nem lesznek soha láthatóak mások számára. Küldd el újra, de úgy, hogy csak egy link legyen benne. Ha idegen nyelvű szöveg van benne, amiatt is szűrőbe teszi.

  4. Névtelen szerint:

    Kedves Uraim ,mit reméltek azt amit a komunista beállitottságu kormányok tönkre tettek ,azt egypárév alatt ,helyre lehet hozni Tévedés.Na megmostis megyünk az utcára rombolni ,orditozni, ocsmány-nál ocsmányabb jelszavakat.Bedölünk a zsidó propagandának ,és amerika piszkos hazugságainak (tisaztelet a kivételnek)Igy nemlehet Uraim.Az hogy dolgozunk reggeltől estig még nemelég.Arend az alelke mindennek.Pl atv-ben kinevezünk egy vallási müsor vezetöt Siklos Beatrx.Jön egy jöt-ment zsido és aztmondja lecserélni .nemjó és még több100 hasonlo példa van csak ennyi Vitéz Fogarasi jozsef Brassó Erdély RO
    Erremajd kapok egyolyant. fogdbe apofád te Olhá Isten áldja önöket további jomunkát

    BOLDOG ÚJÉVET MINDNYÁJUKNAK ES SOK SZERENCSÉT

Hozzászólás