1945 február 13. Budapest

A németek nem adták Budapestet.

Erős német nyomásra a nyilas vezetés 1944. novemberében elrendelte Budapest minden áron történő megvédését a szovjetekkel szemben. A nácik számára létfontosságú volt, hogy a Vörös Hadsereg ne jusson el a Dunántúlra, az úgynevezett Alpesi Erőd előterébe. Mindenáron meg akarták tartani a zalai olajmezőket, és ez a terület volt továbbá a balkáni német erők visszavonulási útvonala.



A védelmet a németek saját kezükbe vették, elkerülve a számukra felesleges vitákat a magyar vezérkarral. A szovjet vezetés nem tervezett ostromot, gyors, a német villámháborús offenzívákra emlékeztető támadással, menetből szerették volna elfoglalni Budapestet. Nem így történt: csaknem kéthavi, elkeseredett harc kezdődött a magyar fővárosért. A várost nem ürítették ki, december 24-én délelőtt, amikor az ostromgyűrű már majdnem bezárult, a budapestiek karácsonyi bevásárlásaikat intézték.

Február 11-én a csata végleg eldőlt, 12-én a védők maradványai kapituláltak, de a még ellenálló támpontok felszámolása, főként a vár és a Duna között, 13-án fejeződött be. A kitört és szétszóródott katonák utáni hajtóvadászat 16-áig tartott.

Nem egészen három hónappal később Berlin is elesett-Németország pedig kapitulált.

Volt értelme Budapest elpusztitásának?

Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

9 hozzászólás a(z) 1945 február 13. Budapest bejegyzéshez

  1. Névtelen szerint:

    Utólag már könnyű okosnak lenni!

    http://users.atw.hu/informacio/hirado.htm

    A hazaszeret, a helytállás számít!

  2. harcos szerint:

    Nem voltunk ott! Nem tudjuk hogy hogy is volt az valójában! De egyet értek hogy utólag könnyű a bírálat ! De ha tudom előre hogy seggre fogok esni akkor hasravágnám magam előtte! Utolsó leheletig védeném a hazám és a családom ! Még akkor is, ha az már teljesen értelmetlen mert az értelmetlenség úgy is utólag derülne ki!

  3. karcsi81 szerint:

    Nemsokára megint helyt kell állnunk!Fogjunk végre össze magyarok!Kergessük el a vámpirokat!

  4. Jonla szerint:

    Elképesztő! Már megint ezzel jöttök? A háború vége felé és utáni elszámoltatásnak volt egyáltalán értelme? Ne legyetek már olyanok, mint a zsidók! Ők is állandóan sírnak és holokausztoznak. Utálják is őket ezért rendesen. Ti is majdnem állandóan felhozzátok a világháborús témát! Unalmas. Ja és nem lesz bűnbánatom a történelem miatt. Volt ami volt. Kész. Egy kommunistának nehogy már az legyen az egyik baja, hogy mi volt egykoron! A jövővel kell foglalkozni!

    • Névtelen szerint:

      Tudd meg? hogy a kommunizmus sokkal fontosabb mint a haza!

      • Jonla szerint:

        Itt arról van szó, hogy pontot kéne már tenni végre az ügynek. A Horthy rendszer alatt ütötték a kommunistákat? Igen! A háború után meg lett ez bosszulva minden egyéb bűnökkel együtt? Meg! Akkor meg miért kell még mindig ezen témázgatni? Ideológiánk egyik eszmei alapjának a hazafiságnak kéne lennie, hogy legyen. Ez az állandó önmarcangolás pedig igenis ártalmas és teljes mértékben fölöslegessé vált!

        • Névtelen szerint:

          Tökéletesen egyet értünk! Nem kell a múlttal foglalkozni.A jelennel és a jövővel attól inkább!A ritka események logikája ugyanis nem függ a múlttól,csak az időtől. És ez nagyon fontos.Reméljük,hogy a marhaság még egyszer nem ismétlődik meg Magyarországon!

  5. Névtelen szerint:

    1945. február 13.
    DREZDA

    Az angol-amerikai bombázók terrorakciójával, több mint 200.000 gyermek és 300.000 felnőtt égett el elevenen! Az előzőleg sok száz tonna szénporral leszórt város ellen gyújtóbomba támadást intéztek. A város menekült-gyűjtőhely volt, katonai célpontok nélkül.

    Európában több mint 6 millió embert öltek meg, és kifejezhetetlenül nagy értékeket semmisítettek meg az amerikai légi-terroristák. Hirosimáról és Nagaszakiról ne is beszéljünk, közismert az amerikai bombázók “eredményessége”.

    De később Koreában és Vietnamban is milliókat bombáztak le, a gyermekek közül is százezrek égtek el a napalm-bombák tűzében. Tucatjával lehetne sorolni azokat az országokat, ahol azóta is ezreket temettek az amerikaiak bombatámadásai után. Mind a mai napig!

  6. roland gal szerint:

    Fejezzük be az állandó fasisztázást.Én nemzeti szocialista vagyok.Mégis egy az utunk.Ne legyetek primitív barmok!

Hozzászólás