Hende: Megvédjük a magyar és a lengyel szabadságot!

Minden körülmények között védelmezni fogjuk a lengyel és a magyar szabadság ügyét – emelte ki Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap Lengyelországban a limanowai csata századik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, a Limanowa melletti Jabloniec hegyen.
A történelem és a két ország mintegy ezeréves barátsága arra figyelmeztet, nem lehet szabad az egyik nép, ha nem szabad a másik – tette hozzá.
A honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: megint a nagyhatalmi erőpolitika napjait éljük, nem tudjuk, mit hoz a jövő, nem tudjuk, hogy a tőlünk keletre folyó háború, a balti térségben zajló flottamozgások, a NATO közös légterének folyamatos provokálása végül hová vezet. “Azt azonban tudjuk, számíthatunk egymásra” – fogalmazott Hende Csaba.
Kifejtette: Lengyelország és Magyarország, ahogy a történelemben többször, úgy a jövőben is számíthat egymásra testvérnemzetként és a NATO tagjaiként, amit a közös érdekek és közös biztonság mellett a szabadság és a jog, a kölcsönös tisztelet és az emberi méltóság közös értékei tartanak össze.
A közelmúltban magyarok és lengyelek több programmal felidézték az első világháborúban megvívott győztes limanowai csatát.A rendezvénysorozat zárásaként hagyományőrzők játszották újra a csatát a Jabloniec hegyen, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter és Maciej Jankowski, a lengyel védelmi minisztérium államtitkár-helyettese megkoszorúzta a felújított emlékművet.
Az 1914. november 28. és december 18. közötti limanowai csatában az osztrák-magyar csapatok megállították és a Dunajec folyó mögé szorították vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat. A Limanowa melletti Jabloniec magaslaton található a 368. számú haditemető, ahol a hősi halált halt monarchiabeli, lengyel és orosz hősi halottak nyugszanak. A huszárok között itt nyugszik a soproni Nádasdy császári és királyi 9. huszárezred parancsnoka, Muhr Ottomár ezredes is.
A Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Kislengyelországi Vajdasági Hivatal a csata centenáriumára mintegy 15 millió forintból újította fel a temetőt. A felújítási munkálatok első ütemében idén megújult a kápolna, egyes síremlékek, továbbá a temető sétányának köveit és a már leomlóban lévő kőkerítést is helyreállították.
(MH)
Bal-Rad komm: No! A lengyelek megnyugodhatnak végre. Déli határaikat biztosítja a “magyar honvédség”! Már ott is van hadseregünk kétharmada Litvániában! Visszaverni az orosz provokációkat! Minden körülmények között! Meg védelmezni a szabadságunkat! Bárhol, bármikor! Úgy ám!
Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

15 hozzászólás a(z) Hende: Megvédjük a magyar és a lengyel szabadságot! bejegyzéshez

  1. MG szerint:

    Hát a Csabit megvédem, az biztos!

  2. major szerint:

    Ezt a nagyképűséget ! Csak a múltból élünk ! A lengyel hadsereg összehasonlíthatatlanul fejlettebb mint a miénk. Igaz, ők nem építettek új stadionokat !!!

  3. agyorkos szerint:

    Már megint megy az oroszellenes uszítás, az EU istenítése a Kossuth téren.

    http://www.atv.hu/elo-adas

    EL A KEZEKKEL! – Dühös magyarok

    Európa! Európa! Orbán takarodj!

    • MG szerint:

      Nézem, nézegetem, nincs cirkuszra lóvém.

    • vitorla123 szerint:

      Európa életképtelen katonailag! Orbán meg takarodj!
      Most csak az Orbán rezsim leváltásával kell foglalkozni.A többit utána,ha átmentünk a hídon.A nyugatnak az oroszokkal szemben esélyük nincs.Nehogy mán az Orbán híja be az oroszokat!

  4. Zászlós szerint:

    Egy fárasztó nap után még fárasztóbb hallgatni, a hont védelmezni akaró miniszter agymenését és szófosását.Hende Csaba mint elöljáró,kezdje ön a szabadság megvédést azzal hogy fel illetve lemond…

  5. goj szerint:

    @Hende
    chemtrail ,tesco,lidel,aldi cba coop ezeket ismered ?monsieur Hende !!!!!!!!!!!!!!!

  6. varga istván szerint:

    hende egy mocskos büdös zsido féreg.tehát magyarul azt mondja hogy megvédik izrael uj hazáját zsidok számára-uj izrael bécstöl kijevig fog huzodni—szerintük—

  7. Jakócs Gábor szerint:

    Hogy ebbe a hülye zsidózásba nem fáradnak egyesek bele???Nem értik:nem a nyelv vagy a vallás a mérvadó,hanem a termelőeszközökhöz való viszony!De ezt tanulni és érteni is kellett volna ,anno!De még most sem késő,irodalma van még (egyelőre?) elég!Úgy hogy hajrá!!!

  8. Chaplin szerint:

    A zsidóság minden tettét a szeretet irányítaná ,akkor a legnépszerűbb faj lenne az univerzumban. Sajnos ez nem így van és emiatt tart itt a világ. A szellemiségben és a világnézetben van fejlődni valója eme (semita ) népnek. A szeretetnek kell uralni a földet!!

  9. TEK szerint:

    Mindenki megorult? Vagy en vagyok hulye? Hende kijelenti, hogy haboru lesz???

  10. Chaplin szerint:

    Minden mocsok háborút akar, a pór nép meg retteg. A harmadik világ háború az már zajlik. Mi magyarok nem akarunk háborút .,

  11. Névtelen szerint:

    Egy büdös gay kazaro-banksterért menni a haboruba ?
    Fele se tréfa !!

Hozzászólás