Nagyon rossz hírek jöttek – Mi lesz az iparral?

Az idei harmadik negyedévben jelentős változások mentek végbe a magyar feldolgozóipari bizalmi indexben, amely legfőképp az üzleti környezet megítélését rontotta jelentősen – adta hírül a Kopint-Tárki.

A magyar motor
A legújabb feldolgozóipari konjunktúrateszt alapaján a barométer 2013 elején elindult emelkedése hamar megtorpant: 2014 őszén az index immár hetedik alkalommal 55 pont körül ingadozik, néhány százalékpontos kilengésekkel. A barométer a vállalatvezetők szubjektív megítélését tükrözi saját cégükről, valamint az üzleti környezetről.
Összességében az index kedvezőbb is lehetne, hiszen jelenlegi helyzetüket kétség kívül jónak ítélik a vállalatok, a kilátásaik azonban már korántsem ilyen kedvezőek – állapították meg a kutatók. Ráadásul a vállalatok gazdasági mutatóiból összeállított bizalmi index – amely a kilátások objektívebb mérőszáma – már második alkalommal esik, még éppen 50 pont felett áll – az előző negyedévi 55 pont, illetve az április 59 pont után. Bár a rövid távú termelési prognózisok kifejezetten jók, a megrendelések apadnak, miközben a készletek szintje változatlan.
A vállalatok “kedvét” az javítja, hogy az exportmegrendelések magasak és a belföldi piacon is élénkülés tapasztalható (bár ez a rendelésállományokon még csak kevésbé látszik). Ugyanakkor a jövőt rövid távon kiszámíthatatlannak ítélik, újra nagy a bizonytalanság a hazai és a nemzetközi üzleti környezetben, miközben szerkezeti problémák is nehezítik a termelés (munkaerőhiány).
Mindenki nagyon pesszimista lett
Figyelemre méltó, hogy a vállalatvezetők megítélése a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól drámaian romlott a friss felmérés szerint. Az index a nyári 53 pontról 30 pontra zuhant; ilyen drasztikus mértékű visszaesést még a válság idején sem tapasztaltak a felmérés készítői.
A magyar gazdaság rövidtávú kilátásaival kapcsolatos várakozások hirtelen és drasztikus romlása 2014 őszén jelentős és általános hangulatromlást jelez a vállalkozók körében. Ma még nehéz megítélni, hogy ez a bizalomvesztés a vállalatok üzleti magatartását is közvetlenül negatívan befolyásolja a következő időszakban, vagy csupán olyan hangulati elem, amely nem feltétlenül terjed át a vállalkozók saját cégüket érintő üzleti döntéseire – vélik a Kopint-Tárki kutatói.
Így festenek az ágazati előrejelzések
A tesztet 2013-tól egy új előrejelzéssel egészítjük ki, amely a feldolgozóipar több ágazatának várható ipari termelésére ad becslést. Az előrejelzés a korábbi ágazati termelési és rendelésállományi adatokra (ezek forrása a KSH), valamint a Kopint-Tárki idén 26 éves konjunktúratesztjének eredményeire támaszkodik.
(napi.hu)
Bal-Rad komm: “Három év nyugodt kormányzás következik” – miközben a gazdasági kilátások meglehetősen borúsak. Hát ha még az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók igazi hatásai is ideérnek? Németországon keresztül!
VAN OKUNK AZ IDEGESKEDÉSRE!
Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

9 hozzászólás a(z) Nagyon rossz hírek jöttek – Mi lesz az iparral? bejegyzéshez

  1. realeg szerint:

    Elkezdődik az unkrán buli fizetése számunkra is

  2. Névtelen szerint:

    Mért idegeskedjünk? Van nekünk iparunk? A frászt!!! A mutiknak az extra profitjáért fájjon az ő fejük. Ha nem érné meg nekik nálunk a rabszolgamelós, nem púposkodnánk itt. Juli

  3. 1 Névtelen szerint:

    Vidéki fideszes képviselő:

    “Az EU-s pályázatok ma úgy működnek Magyarországon, hogy lejön a cég, és azt mondja, hogy én kompletten beadom és megnyerem neked a pályázatot, de cserébe én csinálok majd mindent. Ha így nem kell, akkor megyek egy várossal odébb, mert van egy kvótám, amit eloszthatok.”

    http://civilhetes.net/belfold/itt-a-recept-hogyan-nyertek-a-milliokat

  4. Bodor Attila szerint:

    Kezdetben vala az ember, aki természetben élt, azzal összhangban és annyit vett el, amennyire szüksége volt. Nem tette tönkre a környezetét, mert egy volt vele. Akkor még tudta, hogy a környezete élteti őt és az határozza meg a minőségét. Akkor még szerette, tisztelte a Természetet. Akkor még nem akarta leigázni, mert benne élt. Akkor még tudta, hogy a legnagyobb szám az egy. így élt, szépen, békésen, boldogan a körötte élőkkel, egymást segítve.

    Teltek múltak az évek, évszázadok évezredek és az emberek létrehozták a közösségeket, városokat és egyre többen betelepültek abba és ott munkát kaptak. kezdetben még tudta az ember, hogy mikor kell, hogyan elvetni a magot. Mi ehető a természetben, mi gyógyít.
    Ahogy telt az idő a többség kezdte elfelejteni, honnan jött és merre tart. Már nem tudja és nem is érdekli az sem, hogy ki ő. Valahogy kívül került a természeten és kezdte az leigázni, igába hajtani.
    Elkezdet falakat építeni, ítélkezni, mindent magához idomítani.
    Elfelejtette a magokat, gyógyírt, a környezet szépségét, varázsát, már a segítés, a barátság is a munkaerőpiac versenyében feláldoztatott. Alkatrész lett a rendszerben.
    Rászokott, hogy neki a munka jár, azért meg a fizetség és a fizetségért meg egyéb mást lehet venni, amit mások teremtenek elő, de hogy hogy, azt már nem tudja és nem is nagyon érdekli.
    Így lett az ember, embernek farkasa a munkahelyért, a pénzért.

  5. Jakócs Gábor szerint:

    Ez az evolúció és az azt előidéző társadalmi munkamegosztás!Szeretettel Bodor Attilának!

    • Bodor Attila szerint:

      Kedves Gábor!
      Evolúció? Ami nem igaz. Ahogy a társadalmi munkamegosztás sem!
      Ahogy a tudományunk is sántít. Nézzünk körül. Azt tanítják ősrobbanás, Hát!?
      Láttam már robbanást és az nem alkotni szokott, hanem rombolni.
      Az építéshez alkotáshoz, szerető, gondos, tervezés és munkálkodás tartozik.
      Ezeket én is megtanultam, de már ébredezek a hipnózisból.

Hozzászólás